Kar, aslında suyun donmuş hâlidir ve bildiğimiz kadarıyla buz, renksizdir. Peki o zaman kar neden beyazdır? Bunun sebebi, her kar tanesinin çok sayıda buz kristalinden oluşmasıdır.
Bu kristallerin birçok yüzeyi vardır. Karı beyaz yapan, ışığın bu yüzeylerden yansımasıdır.
Atmosferdeki su buharı donduğunda kar meydana gelir. Buhar donarken, açık şeffaf kristaller şekillenir. Hava akımları bu kristalleri atmosferde yukarı ve aşağı hareket ettirir.
Kar tanesinin anatomisi
Kar ve buzun fiziksel özelliklerini anlamak karın rengini anlamamıza yardımcı oluyor. Kar birbirine yapışmış küçük buz kristallerinden oluşmaktadır. Tek bir buz kristaline bakacak olsaydınız berrak olduğunu görürdünüz, ancak kar tanesi berrak değildir. Yüzlerce küçük buz kristali bir araya gelerek kar tanesini ve karı oluşturuyor. Kabarık kar tanelerindeki cepler havayla dolduğundan zemine yığılan kar katmanlarının içi de çoğunlukla havadır.
Karın çeşitli renkleri
Kar ve buz daima mavi ve beyaz renkte değildir. Karda büyüyen yosunlar karın daha kırmızı, turuncu veya yeşil görünmesini sağlayabilir. Kardaki safsızlıklar, karın sarı veya kahverengi gibi farklı renkte olmasını da sağlar. Bir yolun yakınındaki kir ve döküntüler Güneş’ten yansıyan ışığın kar kristalleri üzerindeki hareketini engelleyeceğinden kar neticede gri veya siyah olarak görünebilir.