Kars farklı lezzetleri ve geniş kültürüyle dikkat çekiyor. Tabi her şehrin kendine özgü meşhur yemekleri, meyveleri, yöresel yemekleri ve tatlıları hatta hediyelik eşyaları dahi vardır. Bu gün sizler için Kars‘ta neler meşhur olduğunu Kars‘a özgü ve tarihi yada gezilecek yerleri ile yemeklerini ve tatlılarını derliyeceğiz.
Eğer bir gün yolunuz Kars‘a düşerse ve (Kars’da ne yenir) diye düşünürseniz. Kars genelinde mutlaka tatmanız ve yemeden/içmeden dönmemeniz gereken lezzetler aşağıda. Umarız önerilerimizi beğenirsiniz! İşte bu konuda bilinmesi gereken Kars‘ın meşhur özgü yemekleri, tatlıları ve meyveleri…
Kars Kaz Eti: Türkiye’de kaz yetiştiriciliğinin merkezi konumundaki Kars’ta, ilkbaharda yumurtadan çıktıktan sonra meralarda otlatılan, ekim ayından itibaren de sadece arpa ile beslenerek besiye çekilen kazlar, kışın kar yağışı sonrası kesilmeye başlanır ve lezzetli etleri tüketime hazır hale gelir.
Kars Kaşar Peyniri: Lezzetini 1600 civarında çiçekli bitkinin bulunduğu Kars ilindeki meralarda Mayıs-Ağustos aylarında serbest olarak otlayan hayvanların sütüne borçlu olan ve sadece mevsimlik olarak üretilen bir tür gravyer peyniri.
Kars Balı: Kars’ın kendi coğrafyasına has bin bir çeşit bitki çiçeklerinin özütünden Kafkas Arılarının yaptığı bir bal olup fiziksel özellikleri itibariyle açık renkli, koyu kıvamlı ve bekleme süresince krem şeklinde katılaşabilen, aroması hafif olan, ağza alındığında çabucak eriyen, genizde çok az bir yanma hissi bırakan, tadı ve aroması ağızda uzun süre kalmayan hafif aromalı bir bal türü.
Sarıkamış Şehitleri: 1914 yılının 15-22 Aralık tarihleri arasında, Sarıkamış yakınındaki Allahuekber dağlarında, Kars’ı Ruslardan geri almak için başlatılan harekatta donarak şehit olan 60 bin asker her yıl düzenlenen etkinliklerle anılmaktadır. Mekanları Cennet olsun.
Sarıkamış Kış Turizmi Merkezi: Kayak sporu için ideal kristal kar çeşidine sahip olan, çevresindeki doğal güzellikleriyle kayak safarisine ve kızaklı gezilere uygun bulunan Sarıkamış Kış Turizmi Merkezi, altyapısıyla da Türkiye’nin en önemli kayak tesislerinden biridir.
Ani Arkeolojik Alanı: Konut, dini ve askeri yapıları ile Hristiyan ve daha sonra Müslüman hanedanları tarafından yüzyıllar boyunca yerleşim ve ticaret merkezi olarak kullanılmış olan Ani, İpek Yolu üzerinde surlarla çevrili antik bir orta çağ kentidir.
Sümer Kars El Halısı: Halk dilinde “Hana” olarak da adlandırılan ahşap dokuma tezgahlarında renkli sıralı yün iplikler gerilerek dokunan tescilli Sümer Kars Halıları maalesef günümüzde dokunmamaktadır.
Sarıkamış Obsidyen Taşı: Sarıkamış’ta Allahuekber Dağları ile çevresindeki volkanik dağların patlaması ve aniden soğumasıyla oluşan volkanik kökenli bir cam türü olan Obsidyen, gümüş üzerine işlenerek küpe, kolye, yüzük ve bileklik gibi takılar ve tespihler yapmakta kullanılan ve siyah inci olarak da bilinen siyah renkli bir taş türüdür.
Kars Türk Çoban Köpeği: Safkanlığı tescillenmiş, bölge şartlarına uyumlu, insan ve sürüleri çok iyi koruyan, akıllı, iri yapılı ve kuvvetli olan ideal bir çoban köpeği türü.
Kars El Halısı: Madalyon kompozisyonundan oluşan, madalyon içinde stilize edilmiş bitki, kuş, ejderha, çengel, ok ve koç boynuzu gibi motifler içeren ve kırmızı, lacivert, yeşil, beyaz, sarı, kahve gibi renkler kullanılarak elde dokunan bir halı türü.
Kağızman Uzun Elması: Silindir şeklinde, yumurtadan daha uzun olup 10-12 cm boyunda, 5-6 cm eninde, alt ve üst kısımları beyaz, güneş gören orta kısımları kırmızı renkli, ince kabuklu ve oldukça tatlı olan ilginç bir elma türü. Ayrıca bazı üreticiler bu elmayı Ay Yıldız desenli olarak yetiştirir.