Kirpiler dünya üzerinde ki hayvanlar arasında şekillerinden dolayı ve vücutlarındaki dikenler sebebiyle en ilginç hayvanlardan bir tanesi olma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda dünya üzerinde yine çok bilinen hayvan türlerinden bir tanesidir. Kirpinin vücudu dikenlerle kaplıdır. Bir kirpinin vücudun da ortalama olarak 6000 kadar diken bulunur. Kirpi türlerinden bir tek Malaya kirpisi dikensizdir.
Kirpi, mayıs ve ağustos ayları arasında iki kere yavrulayabilir. Bir seferde yaklaşık beş yavru doğurur. Yavrular iki haftalıkken gözleri açılır. 11 günlükken yürümeye başlar ve altıncı haftada sütten kesilir.
Kirpiler, kış mevsiminde kış uykusuna yatar. Kendisini kış soğuğundan korumak ve gıda ihtiyacını azaltmak için kış uykusuna yatar. Kirpinin vücut ısısı nonnalin altına düşer, kalp atışlan ve solunumu çok yavaşlar. Bu hâldeki bir hayvan hayatta kalmak için çok az enerjiye ihtiyaç duyar ve vücudunda biriktirdiği yağla yaşar.
Kirpi, iğneliğe benzer küçük bir hayvandır. Kısa kulakları, bacaklan, kısa bir kuyruğu ve uzun bir burnu vardır. Diken adı verilen sert, iğneye benzer çıkıntıları hayvanın sırtını çevreler ve onu düşmanlarından korur.
Kirpi tehlikeyle karşılaştığında yuvarlanarak dikenli bir topa dönüşür.