Konfiçyüs, ahlâkî sorumluluğa ve fazilete inanan tarih öncesi Çinli bir filozoftu. Öğretileri, o yaşarken fazla ilgi görmedi, fakat sonra Çin ahlâkının ve dinî görüşünün merkezinde yer aldı. Konfiçyüs muhtemelen, Zhou hanedanı zamanında M.Ö. 551 ile 479 yılları arasında yaşadı. Zhou hanedanlığı, Çin’de hüküm süren en uzun hanedanlıktı, ülkeyi M.Ö. 1122’den 256 yılına kadar yönetti. Konfiç-yüsçülük, Çin yaşamının, 20. yüzyılda komünizmin ortaya çıkışına kadar en önemli karakteriydi. Konfiçyüsçülük bir dine benzer, fakat tanrılara ibadet etmekten ziyade, bir ahlâk ve iyi yönetim rehberidir. Konfiçyüs binlerce yıl önce yaşamış olmasına rağmen, öğretilerinin etkileri Çin günlük yaşamında hâlen çok güçlüdür.
Konfüçyüs Hakkında kısa bigiler
- Herkesin Konfüçyüs olarak tanıdığı filozofun adı Çince’de Kung Fu-tzu olarak geçiyor.
- Babası öldüğünde henüz üç yaşındaydı. Fakir fakat aristokrat bir aileden gelen Konfüçyüs kaliteli bir eğitimle yetişti.
- Henüz 19 yaşındayken evlenen Konfüçyüs, evin geçimini sağlayabilmek adına çobanlık, kütüphanecilik ve kahinlik gibi birçok işte çalıştı.
- Annesini kaybettiğinde 23 yaşındaydı ve bu kayıp onu öğretmenliğe yöneltti.
- Öğretmenliği boyunca öğrencilerine ahlak, bilgelik, doğruluk ile bezeli bilgiler sundu.
- 50 yaşında öğretmenlikten yargıçlığa geçti. Tüm fikir ve ideolojisini başarıyla somutlaştırabileceği bu meslekte kendi fikirleri doğrultusunda birçok yasal düzenlemelerde bulundu. Yeni çıkartılan bu yasalar sayesinde bulunduğu toplumda suç oranları neredeyse sıfırlandı.
- Yargıçlık mesleğini ancak 5 yıl sürdürebildikten sonra ilk işi olan öğretmenliğe geri döndü. Bunun nedeni Konfüçyüs’ün başarılarından rahatsız olan rakiplerinin çeşitli komplo ve iftiralarla onu yıpratmasıydı.
- Yargıçlıktan sonra 12 yıl daha öğretmenlik yapan filozof bu süreçte çok büyük bir ün ve saygınlık kazandı.
- 67 yaşına geldiğinde emekli oldu ve emekli olmasından 5 yıl sonra “Büyük dağ ufalacak, sağlam direk kırılacak ve bilge bir yaprak gibi solacak.” Diyerek yaşama veda etti.
- Vefatının ardından öğrencileri tarafından Konfüçyüs’ün bir ömür feda ettiği ahlak, iyilik, doğruluk, adalet öğretileri kitaplaştırıldı. Öğretilerin kitaplaştırılmasının üzerinden 24 asır geçmesine karşın bugün hala Konfüçyüs’ün öğretilerinin çoğu biliniyor.