Köstebekler dünya üzerindeki en ilgi çeken hayvanlardan bir tanesidir. Köstebekler, toprağın altında yaşayan, çok keskin ve sivri tırnaklara sahip; solucan, karınca gibi canlılarla beslenen bir hayvan türüdür. Hızlı ve yorulmayan bir kazıcıdır. Köstebekler toprak içinde, yapmış oldukları tünellerde beslenirler. Tabiki bu tünellere köstebek yuvaları denir.
Küçük, sivri bir burnu, takoz şeklinde bir kafası ve büyük ön ayakları vardır. Dışa dönük duran pençelerinin uzun ve geniş tırnaklan vardır. Ön ayaklarını toprağı kazmak için kürek gibi kullanır. Arka ayakları kısa ve güçlüdür. Genellikle yumuşak toprak cinslerini tercih eden köstebekler, bir saat içinde 10-12 metre tünel açabilirler.
Köstebek neredeyse kördür; çok küçük olan gözleri, kürkü ile kaplıdır. Dışarıdan görünen kulakları yoktur fakat duyabilir. Evi, koni şeklinde bir toprak yığınıdır. Bu yığın, köstebeğin yemek için toprakta kazdığı tepeciklerin çatılarından çok daha büyüktür. Köstebekler genellikle kurtçuk ve böceklerle beslenir. Yaptıklan kazılarla bahçeleri ve tarlaları talan ederler.
Doymak bilmez, çok iştahlı hayvanlardır. Her 24 saat içinde kendi ağırlıkları kadar yemek yerler. 12 saatlik süre içinde beslenecek bir şey bulamazlarsa, ölürler. İnsanlar tarafından beslenen köstebekler, bir gün içinde 50-60 adet solucan tüketebilirler.