Gebe kalma anı, cinsel üremenin en önemli evresidir. Her kromozom protein ve tekli bir deoksiribonükleik asit (DNA) molekülünden oluşur. Erkeğin spermlerinin kromozomları, dişinin yumurtalıklarının kromozomlarıyla buluştuğunda, dölleme tamamlanır. Döllenme sırasında annenin yumurtasındaki 23 kromozom, babanın spermindeki 23 kromozomla birleşir. Kromozomlar, içlerinde her insanın kendine has özelliklerini ve kalıtım özellikleri olan genleri banndıran, ip benzeri yapılardır.
Çoğu vücudun, 23 çift hâlinde 46 kromozomu vardır. Fakat her yumurta veya sperm gelişirken, mayoz adı verilen, özel bir hücre bölünmesi işleminden geçer. Mayoz bölünme bir diploid hücrenin ilk hücresi bölünerek genelde gamet olarak adlandırılan haploit hücrelere bölündüğü hücresel bir süreçtir.
Dölleme sırasında, kromozomlar çiftleşir ve böylece döllenmiş yumurtanın toplam 46 adet kromozomu olur. İnsanların üreme hücrelerinde (yani sperm ve yumurta hücrelerinde) n=23 tane kromozom bulunur.
Sadece 100 kadar sperm 24 saatlik bir yolculukla hedefe ulaşabilir ve bunlardan sadece biri yumurtayı dölleyebilir.
Sperm krozomu, sperm yumurta zarında çözüldüğünde yok olur. Baş ve kuyruk, baş, yumurta özünün kromozomlarıyla birlikte, kendi 23 kromozomuyla birleşmek için giriş yaptığında aynlır.