Eğer bir kaya veya metal yığını, yeryüzüne ulaşmadan önce alevler hâlinde yanıyorsa, bu yığına meteor veya gök taşı adı verilir. Dünya’nın atmosferine girdiğinde yanmayan büyük meteorlara, “meteorit‘ adı verilir.
Meteoritler çok hızlı yol alır ve yeryüzüne çarptıklarında parçalar hâlinde kırılırlar. Yeryüzüne indiklerinde çok büyük şok dalgalarına sebep olurlar. Yukarıdaki krater resmi, Avustralya’nın Wolf Creek bölgesinde çekilmiştir ve bu kraterin sebebi çok büyük bir meteroit veya küçük bir asteroittir. Bundan çıkan enerji, yüzlerce nükleer silahtan çıkan enerjiye eşittir.
Gök taşları geleneksel olarak 3 geniş kategoride incelenir: taşlı göktaşları kayalardan oluşur. Bunlar genelde silikattan meydana gelir; demir göktaşları daha çok metalik demir-nikel alaşımından meydana gelir; ve taşlı-demir göktaşları hem metal hem de kaya materyali içerir.
Modern sınıflandırmalar, göktaşlarını yapılarına, kimyasal ve izotopik bileşenlerine ve içerdiği minerale göre çeşitli gruplara ayırmaktadır: 2 mm’den küçük olan göktaşları mikrometeor olarak adlandırılır. Dünya dışı göktaşları atmosfer ile bağlı kalmadan diğer gök cisimlerine etki yapan nesnelerdir. Ay’da veya Mars’ta bulunurlar.