Meyve, bitkilerde döllenmenin ardından yumurtalığın gelişerek yapısal bir değişikliğe uğraması sonucu oluşan ve bir ya da daha çok sayıda tohum içeren organdır. Tohum ve tohumu çevreleyen kısımların hepsine birden meyve denir. Meyvalar tohumun korunmasında ve yayılmasında rol alan önemli yapılardır. Günlük hayatta sebze olarak bilinen bazı meyveler de bulunmaktadır.
Örneğin görünüşleri, yaygın meyve anlayışına uymasa da fasulye, mısır tanesi, domates, hıyar, meşe palamudu ve gibi bitkisel ürünler de gerçekte birer meyvedir.Bu nedenle meyveler ile sebzeler arasındaki farkı tespit edebilmek için, sebze tanımı üzerinden değil, meyve tanımı üzerinden gitmek gerekir. Bunu yapmak için çok basit bir test uygulayabilirsiniz: Eğer yediğiniz şeyin içerisinde üreme amacıyla, döllenmiş hücreler (çekirdekler) varsa, bir meyve yiyorsunuz demektir. Eğer yoksa, muhtemelen yediğiniz şey bir sebzedir.
Meyve terimi, günlük yaşantıda genellikle çiğ olarak tüketilen kayısı, muz, üzüm gibi tatlı, etli ya da sulu bitkisel besin maddeleri için kullanılır. Meyveyi teşkil eden meyve kabuğu (perikarp), üç kısımdan meydana gelmektedir. Dıştan içe doğru dış kabuk (ekzokarp), orta tabaka (mezokarp) ile iç kısımdır ve çoğunluk sertleşmiştir (endokarp).
Meyve geniş anlamıyla bitkiler âleminin kapalı tohumlular bölümüne özgü bir organdır. Meyveler şeker, mineraller, çeşitli vitaminler ve yağca zengin ürünler olduğundan değerli besin kaynağıdır.