Muz sıcak, nemli iklimlerde yetişir; drenajı iyi yapılmış olan zengin, kumlu ve killi
üreticisi olan Hindistan’ı Brezilya, Ekvator, Filipinler ve Çin izler. Dünyada tüketilen muzun yüzde ancak günümüzde hem Doğu hem de Batı yarım kürelerde toprakta gelişir. Meyve, Asya kökenlidir ancak günümüzde hem doğu hem de Batı yarım kürelerde tropikal alanlarda üretilir. Başlıca muz 90’ından fazlası Latin Amerika ülkelerinde yetiştirilmektedir. Ağaca benzeyen muz bitkisi, türüne göre 2.4 metre ile 9 metre arasında bir uzunluğa ulaşır. Ancak odunsu bir gövdesi ve dallan olmadığından ağaç değildir.
Muz, karbon hidrat bakımından zengin bir meyvedir. Aynca fosfor, potasyum, A ve C vitaminleri de içerir. Genelde muz bitkisinin yalnızca meyvesi kullanılır. Ama bazı muz bitkisi türlerinin yaprağı da faydalıdır. Pek çok tropikal ülkede yaşayan insanlar bu bitkilerin yapraklarını evlerine çatı, çanta, sepet ve kilim yapmada kullanır.
Bir muz salkımına, el denir. Bir elde parmak denilen 10 ile 20 muz bulunur. Her muz bitkisinin kökünden en az beş el muz yetişir. Amerika’da yılda yaklaşık 11 milyor muz tüketilmektedir.