İnsan nasıl koku alır?
Burnumuz hakkında bildiğimiz her şey yanlış değil. Yiyeceklerin lezzetini alabilmemiz için koklamamız gerektiğini açıklayan bilgi, doğru bir bilgidir. Ayrıca, kadınlar duyarlılık, ayrımcılık ve koku tespiti açısından daha iyi bir koku alma duyusuna sahiptir.
Koklama duyumuz büyük bir ihtimalle beş duyumuzun en eskisidir. Duyu organlarımız bize dış dünya ile ilgili bilgileri aktarırlar. Bu bilgilerin yüzde 80’ini gözlerimizle, yüzde 1’ini ise burnumuzla alırız. Nasıl koku aldığımız kısmına gelince, havada çok hafif olarak bulundan moleküller, biz havayı soluyunca burnumuzun arkasındaki bir kısma gelir. Nefes aldığımızda hava, burnun arkasında, koku hücreleri adı verilen milyonlarca koku alıcı bezin bulunduğu oyuktan geçer. Bu koku hücrelerinin yüzeyinde koku algılayıcı tüyler vardır. Bu tüyler, kokuları algılar ve bilgiyi sinir liflerinden beyne gönderir.
Kokulu olarak algıladığımız maddeler, bu hücreleri kaplayan sümüksü tabakada çözülür ve hücreleri bir sinyal üretmeleri için tetikler. Çoğu insan 4.000 farklı kokuyu algılayabilir. Aşçı, I parfüm üreticisi veya şarap degüstatörü gibi bazı meslek dallarında çalışanlar, 10.000 farklı kokuyu birbirlerinden ayırt edebilirler.
Kokuların algılanması ve yorumlanması kişiden kişiye değişmektedir. Cinsiyet ve yaş bu değişkenliğin en önemli faktörleridir. Genel olarak kadınlar erkeklere göre daha iyi bir koku duyusuna sahiptirler ancak yaş ilerledikçe, özellikle 60 yaşından sonra, hem erkek hem de kadınlarda koku duyusu zayıflamaya başlar.