Günlük hayatımızda gerek sohbet veya yazılar’da kullandığımız birçok kelimenin nasıl yazıldığını bazen hatırlamıyoruz veya bilmiyoruz. O yüzden bu gün sizler için güçlük çekilen kelimeler arasında bulunan “Güngörmüş” kelimesi veya cümle içerisin de nasıl yazılır ? Türk Dil Kurumu’nun sitesin’de belirtilen sözcüğünü sizler için araştırıp derledik. TDK’ya göre anlamı ve doğru kullanımı ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları burada bulabilirsiniz.“Güngörmüş” kelimesi günlük hayatımızda da birçoğumuz kullanmaktayız.
Güngörmüş kelimesi gönenç ve mutluluk içinde yaşamış, iyi bir yaşam sürmüş (ama artık bu durumu değişmiş kimse) demektir. Birçok yaşam deneyi bulunan (kimse) yada mecazi anlamda çok yaşlı (“Bu gün görmüş kentte yaşamak güzeldi”) anlamlarına da gelir. Sıfat olarak iyi yaşamış anlamında kullanılır.
Bu kelime genellikle “Gün görmüş” şeklinde yanlış yazılmaktadır. “Güngörmüş” sözcüğünün yazımı ile ilgili birçok kez hataya düşülmektedir. Türkçede özellikle iki sözcüğün yan yana gelerek oluşturduğu yeni sözcük ya da sözcük öbeklerinin nasıl yazıldığı çok karıştırılır. Birleşik mi yoksa ayrı mı yazacağım diye kararsız kalan kişiler ilk olarak TDK’nın resmi internet sitesine giderek sorgulama yapar. Doğru kullanımı “Güngörmüş” şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin yazımı konusunda cümle içerisinde doğru örneklerini aşağıda görebilirsiniz. Ayrıca merak ettiğiniz birçok kelimenin nasıl yazıldığını web sayfamız secdem.net sitesinden sorgulayabilirsiniz…
Doğru yazımı:
Gün görmüş (Yanlış kullanım)
Güngörmüş ✓ (Doğru kullanım)
Cümle içinde örnek kullanım:
“Anadolu şoförlerinin birçoğunda ben böyle güngörmüş, hâline göre para yemiş eski kibarlar hâli gördüm.” – R. N. Güntekin