Günlük hayatımızda gerek sohbet veya yazılar’da kullandığımız birçok kelimenin nasıl yazıldığını bazen hatırlamıyoruz veya bilmiyoruz. O yüzden bu gün sizler için güçlük çekilen kelimeler arasında bulunan Öğretmenevi kelimesi veya cümle içerisin de nasıl yazılır ? Türk Dil Kurumu’nun sitesin’de belirtilen sözcüğünü sizler için araştırıp derledik. TDK’ya göre anlamı ve doğru kullanımı ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları burada bulabilirsiniz.”Öğretmenevi” kelimesi günlük hayatımızda da birçoğumuz kullanmaktayız. Öğretmenlerin sosyal gereksinimlerini karşılayabilecek biçimde yapılmış, buluşup konuştukları, yiyip içtikleri, geçici olarak barınma olanağı da bulunabilen yapı anlamına gelir. Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: aşevi, bakımevi, basımevi, doğumevi, gözlemevi, huzurevi, kahveevi, konukevi, orduevi, öğretmenevi gibi.
Belirtisiz isim tamlamaları, sıfat tamlamaları, isnat grupları, birleşik fiiller, ikilemeler, kısaltma grupları ve kalıplaşmış çekimli fiillerden oluşan ifadeler yeni bir kavramı karşıladıklarında birleşik kelime olurlar. Birleşik kelimeler belirli kurallar çerçevesinde bitişik veya ayrı olarak yazılır.
Bu kelime genellikle “Öğretmen evi” şeklinde yanlış yazılmaktadır. “Öğretmenevi” sözcüğünün yazımı ile ilgili birçok kez hataya düşülmektedir. Türkçede özellikle iki sözcüğün yan yana gelerek oluşturduğu yeni sözcük ya da sözcük öbeklerinin nasıl yazıldığı çok karıştırılır. Birleşik mi yoksa ayrı mı yazacağım diye kararsız kalan kişiler ilk olarak TDK’nın resmi internet sitesine giderek sorgulama yapar. Doğru kullanımı “Öğretmenevi” şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin yazımı konusunda cümle içerisinde doğru örneklerini aşağıda görebilirsiniz. Ayrıca merak ettiğiniz birçok kelimenin nasıl yazıldığını web sayfamız secdem.net sitesinden sorgulayabilirsiniz…
Doğru yazımı:
Öğretmen evi(Yanlış kullanım)
Öğretmenevi ✓ (Doğru kullanım)
Cümle içinde örnek kullanım:
Ev tutana kadar öğretmenevinde kalacağım.