Tüy, kuşların gövdesini saran hafif ve ince bir dokudur. Kuş tüyü iki türde olabilir: Telek ve yumuşak. Tüyün türüne bağlı olarak kısımları değişir. Telek, kuşun yalnızca “pterylae” adı verilen özel bölgelerinde büyür. Pterylaeden çıkan geniş telek, kuşu tamamen kaplar. Yumuşak tüyler kuşun gövdesinin her tarafında bulunur. Tüylerde en fazla memelilerin saçlarında, balık ve sürüngenlerin pullarında da bulunan keratin maddesi vardır. Saç ve pulların aksine tüylerin dallanma yapısı çok karışıktır. Tüyler, kuşun uçmasını ve sabit bir vücut ısısını korumasını sağlar. Çok dayanıklı olmasına rağmen zamanla yıpranır. Yılda en az bir defa kuşlar tüylerini döker ve yeni tüyler çıkarır. Bu sürece tüy dökme denir.
İnsanlar, kuş tüylerini pek çok amaçla kullanılmaktadır. Kızılderililer kuş tüylerini ok ve başlık yapmak üzere yüzlerce yıl kullanmıştır. 19. ortalarında kalem ve demir kalem uçlarının yaygınlaşmasına kadar pek çok insan
kuş tüyünden yapılmış kalemlerle yazmıştır. Günümüzde tüyler yastık ve döşemelerin içlerinin doldurulmasında kullanılmaktadır.