Nitrik asit, halk arasında kezzap olarak anılan kuvvetli bir anorganik asittir. Yada HNO3 halk arasında “kezzap” olarak bilinen ve bilimsel adı “nitrik asit” olan güçlü bir asittir. Nitrik asidin kimyasal özellikleri üç başlık altında toplanır. Bunlar yükseltgen özelliği, asit özelliği ve nitrolama özelliğidir. Nitrik asit patlayıcı madde olacak kimyasalları nitrata çevirdiğinden patlayıcı maddelerin çoğunda kullanılır.
Gök gürültüsü, fırtına ve yıldırım düşmesi sırasında büyük miktarda nitrik asit üretilir. Yağmur, çok hafif bir nitrik asit çözeltisi olarak yağar. Gök gürültüsü sırasında nitrik asit üretilmesi havada bulunan nitrojenin toprağa, bitkilerin kullanabileceği bir hâlde düşmesini sağlar. Nitrik asit bilinen ilk asitlerden birisidir. Orta Çağda pek çok simyacı deneylerinde nitrik asit kullanmıştır. Nitrik asit, sanayide pek çok kullanım alanı bulan güçlü bir inorganik asittir. En önemli kullanım alanı gübre ve patlayıcı yapımıdır.
Nitrat asidinin üretimi için kullanılan iki ticari metod daha vardır. Elektrik arkı prosesinde, azot ve oksijen direkt reaksiyona sokulur. Meydana gelen nitrik oksit, su ile birleştirilerek aside dönüştürülür. Oswald prosesinde, platin katalizörlüğünde amonyak, oksijenle reaksiyona sokularak oksitler meydana getirilir ve bunlar da aside dönüştürülür.
Nitrik asit çok güçlü bir oksitlendirici madde olduğundan pek çok metalin dağılmasını sağlar. Ancak altın ve platin üstünde etkili olmaz. Bir yüzük veya bro$ üzerine bir damla nitrik asit dökülürse gerçek altın veya platinden yapılıp yapılmadığ anlaşılır.