Bir nükleer güç istasyonunda, parçalara ayrılmış milyarlarca uranyum atomu vardır. Bu atomlar çok yüksek miktarda enerji yaratır. Bu enerji, suyu kaynatmak ve bu su buharıyla elektrik enerjisi meydana getirmek için yeterlidir. Nükleer enerji; çevresel açıdan avantajlarının yanında, ekonomisi ve temininde güvenilirlik gibi avantajları, taşıdığı risklerin düşüklüğüyle diğer enerji kaynaklarının yerine tercih edilebilecek bir enerji kaynağıdır.
Nükleer enerji ucuz ve sınırsızdır fakat teknik zorluklar ve güvenlik endişeleri yüzünden kullanımı sınırlıdır. Nükleer güç istasyonundaki bir reaktörün etrafı, güvenlik açısından, kalın, beton duvarlarla çevrilidir.
Nükleer santrallerin inşası ve işletilmesi esnasında bu projeden birçok sektör doğrudan ve dolaylı olarak etkilenecektir. Ekonomi, teknoloji ve istihdamın yanı sıra nükleer santraller ülkemizde kalite yönetim standartlarının uygulanması, standartlara uygunluk denetimi ile güvenlik ve emniyet Kültürünün gelişmesine de büyük katkı sunacaktır.
Nükleer Santrallerin Avantajları
- Güvenilir, ucuz, sürdürülebilir ve erişilebilir bir enerji kaynağıdır.
- Nükleer santraller 7 gün 24 saat meteorolojik şartlardan etkilenmeden çalışır.
- Nükleer yakıt hammaddesi Uranyum dünyada farklı coğrafyalara yayılmıştır.
- Elektrik birim maliyet fiyatlandırmasında nükleer yakıt maliyeti diğer enerji kaynaklara nazaran çok düşüktür.
- İşletme sırasında sera gazı salımı yapmazlar. Bu nedenle küresel ısınmayı önlemede önemli bir alternatiftirler.
- Nükleer santrallerin kurulum alanı diğer tüm santrallere göre oldukça küçüktür.
- Çevremizdeki radyasyonun ancak % 1’i kadar bir etkiye sahip olması sebebiyle santrallerin yanında yerleşim, tarım, balıkçılık ve turizm yapılabilmektedir.
- 3 (+) nesil olarak anılan nükleer santraller, dışarıdan insan müdahalesi olmaksızın 72 saat boyunca soğutma, uçak çarpmalarına karşı koruma, pasif güvenlik sistemleri, dijital kontrol odaları, kompakt ekipman ve sistem tasarımları vb. gelişmelerle güvenli bir tasarıma sahip olmaktadırlar.