Yaşam kaynağımız olan orman kaç yılda oluşur (ormanlar kaç yılda oluşur)
sorunu sizler için yazımızda derledik. Bir orman kaç yılda oluşur? hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz..
Öncelikle Ormanlar, bil ülkenin en güzel zenginlik kaynaklarından biridir.Orman, çeşitli bitkilerin oluşturduğu, sık ağaç topluluğudur. Ormanda binlerce bitki bir arada bulunmaktadır. Ayrıca ormanlar sağladıkları pek çok fayda ile de toplumlar için büyük önem taşımaktadırlar.
Orman; ağaç, bitki, hayvan ve mikroorganizma gibi canlıların yaşadığı sistemdir. Bu canlılar hava,toprak, su, ışık ve sıcaklık gibi fiziksel çevre faktörleri ile karşılıklı ilişkiler içindedir. Bunlar kendi aralarında bir ekosistem oluşturur. Ormanlar hem çevremizi güzelleştirir hem de havayı temizleyerek sağlıklı bir yaşam sürmemize olanak sağlar.
Ormanın içinde yaşayan farklı bitki ve hayvanların bir araya gelmesi ve uyumlu bir şekilde yaşadıkları ekosistemi kurmaları çok uzun yıllar sürer.
Ağaçların türüne ve yaşayan canlılara bağlı olarak bu süre 20 ila 200 yıl arasında değişir. Ne yazık ki, çoğunlukla insanların bilinçsizce ağaçları kesmesi sonucu bu dengeli biyolojik sistem yara alır.
Bir çam ağacı 10-12 yılda yetişmektedir ve çam ağacı çabuk yetişen ağaç türleri arasındadır. Ağaçlar günde ortalama 10 cm büyür.
Ülkemizde ormanlara gerekli önem verilmemektedir ve kağıt, peçete, mobilya üretimi için ağaçlar kullanıldıkça ormanlar yok olmaktadır. Bilinçli ya da bilinçsiz olarak ortaya çıkan orman yangınları da uzun yıllar boyunca zorluklarla yetişen ağaçların yok olmasına neden olur.
Zeytin ağaçları 600 yıl, kayın ve çam ağaçları 900 yıl, çınar ve meşe ağaçları 1000 yıl ömrü olan ağaçlardır. Bu ağaçlardan orman oluşması için ise yaklaşık 50-100 yıl boyunca ağaçların korunması ve yaşaması gerekmektedir.
Çevresini korumak ve gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak isteyen toplumlar öncelikle ormanlarını korumalı ve onları her türlü tehlikeden korumalıdır. Unutmamak gerekir ki gelecek nesillere bırakılacak olan en güzel miras yeşil ve temiz bir çevredir.Bu nedenle ormanlarımız genel olarak çam, meşe ve ardıç gibi ağaç türlerinden oluşmaktadır. Ormanların oluşumu ağaçların cinsine, toprak yapısına ve bölgenin iklim koşullarına bağlı olduğu gibi fidanların dikim mesafelerine de bağlıdır. Bu nedenle ormanlık arazilerin bakımı için her yıl Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ormanların seyreltilmesi çalışması yapılır.
Bu çalışmalar sayesinde düzgün ve kaliteli ormanlar oluşturulmaktadır. Ormanlarımızda bulunan ağaçların yaşam süreleri ve cinslerini şu şekilde sıralayabiliriz.
Meşe, çınar gibi ağaçlar bin yıldan fazla yaşarlar.
Kayın ve çam ağaçları 900 yıl yaşarlar
Zeytin ise 600 yıl yaşayabilen bir ağaç türüdür.
Not : Çocuklara bırakılacak en değerli mira ormanlarımızdır. Bu nedenle ormanlarımıza sahip çıkmalı ve onları gözümüz gibi korumalıyız. Orman temiz hava, orman doğal güzellik, orman candır. Ormansız bir dünya çöle döner.