Işık: Tam güneşli yerlerde yetişir.
Nem ve su: Orta derecede nem ve su ister.
Toprak: Toprak yönünden sıkıntı çekmez.
Boy: 15-20m
Taç genişliği: 8-10m
Ova akçaağacı, Sapindaceae familyasından 15–25 m boy, 1m çap yapabilen akçaağaç türüdür. Üst yüzü mat koyu yeşil, alt yüzü soluk yeşil renkli ve ince tüylü yapraklar sonbaharda sararır. Yaprak sapı koparıldığında lateksli sıvı akar. Yaşlı gövdenin düzensiz çatlaklı, koyu renkli kalın bir kabuğu vardır. Genç sürgünler önceleri tüylü, sonra çıplaktır. Tomurcuklar yeşilimsi esmer renkli pullarla örtülü olup üzeri tüylüdür.
Yapraklar 5–10 cm büyüklüğünde, çoğunlukla 3-5 lopludur. Lopların uçları küttür. Dip tarafı yürek gibidir. Her iki yüzü gençken yumuşak tüylü, sonra tüylüdür. Koparıldığında süt çıkan uzun bir sapı vardır. Yapraklar sonbaharda dökülmeden önce sarı ya da kırmızı renkler alır. Yapraklanmayı izleyen sarı-yeşil çiçekler, dik duran şemsiyemsi kurullar halindedir. Meyvenin kanatları arasında 180 derecelik açı bulunmaktadır.
Yapraklanmayı izleyen sarı-yeşil çiçekler dik duran şemsiyemsi kurullar halindedir. Meyvenin kanatları arasında 180 derecelik açı bulunmaktadır Genç sürgünler önceleri tüylü, sonra çiplaktır. Gövde yaşlandıkça düzensiz çatlaklı, koyu renkli, kalın bir kabuğa sahip olur. Tomurcuklar yeşilimsi esmer renkli pullarla örtülü olup üzeri tüylüdür. Özodunu kırmızı, ağır ve güç yarılır. Doğal olarak Avrupa,Kafkasya ve Anadolu’de bulunur.