Gözlerimiz neden çapaklanır
Sabahları uyandığımızda göz kapaklarımızı birbirine yapıştıran ve gözlerimizin özellikle burnumuza yakın diplerini kaşındıran çapaklar, gözlerimizin sağlığı için birikmektedir. Çapağı oluşturan yapı “rheum” (akıntı) adı verilen bir çeşit ince mukus tabakasıdır. Uyku esnasında yastığımıza ve yorganımıza sürünen gözlerimize bu eşyalardan çeşitli toz ve mikroplar bulaşmaktadır. Öte yandan uyurken gözlerinizi hiç kırpmazsınız; bu nedenle rheum da gözlerinizin etrafında birikerek çapaklanmaya neden olur. Vücuttan atılamadığı müddetçe bu yapı katılaşır.
Gözümüzdeki koruyucu sıvı sayesinde kapakların kenarlarından dışarı itilen bu yabancı ve zararlı olabilecek maddeler, sıvıyla birlikte dışarı çıkar ve orada kurur. Yani çapak oluşturur. Gözün içerisinde oluşan sümüksü yapıda yapışkan bir salgı olan çapak, gözde fazla durursa koyulaşır ve daha yapışkan hale gelebilir. Çapaklanma yetişkin insanlarda daha az görülür. Eğer çapaklanmada fark edilir bir artış varsa bu durum gözde iltihaplanma olduğuna işarettir. Böyle bir durumda mutlaka doktora görünmelidir.
Uyanık olduğumuzda bu birleşim doğal olarak gözyaşlarımız ve göz kırpma hareketlerimizle yıkanır. Ancak uyurken gözlerimizi kırpmayız ve meibum ile birlikte çapağı oluşturan diğer bileşenler göz çizgimizde ve göz köşelerimizde birikir, kurur ve sertleşir. Sabahları uyandığımızda biz bu sarı renkli çapakla karşılaşırız.
Çapaklanmayı içeren bazı belirtiler önemli problemlerin habercisi olabilir.
Gri, sarı ve yeşil renkteki çapaklar.
Uykudan kalktığınız zamanlar haricinde, gün içindeki çapaklanma problemleri.
Yapışkan ve yoğun kıvamlı çapak
Gözde kızarıklık veya şişme
Gözlerde batma hissi
Göz kapaklarında kepek benzeri pullanmalar, kabuklanmalar
Yapışkan akıntı
Çapaktan dolayı net görememe