Sis, çiy ve bulutlar birbiriyle ilgilidir. Sisin yoğunlaşması için nemin havayı terk etmesi ve yoğunlaşması gerekir. Bu da, nemin bir şekilde soğuması anlamına gelir çünkü soğuk hava, sıcak hava kadar fazla nem tutamaz. Hava, çiy düşmesi veya doyma noktası adı verilen bir noktanın altında soğursa, sis oluşmaya başlar.
Sisin oluştuğu başka bir durum ise, bir sıcak hava kütlesinin, suyla kaplı soğuk bir alandan geçiş yaptığı durumdur. Veya bunun tam tersi de olabilir. Sıcak ve soğuk hava akımları birbirine kanşır ve havanın ortasında, suyun üzerinde asılıymış gibi duran sisi görürüz.Sis Türleri:
A) Hava Kütlesi Sisleri:
1) Radyasyon sisi:
Açık ve durgun gecelerde ısı kaybı sebebiyle yer yüzeyi ve yüzeye yakın hava soğur. Yerden yukarı doğru yükseklik arttıkça atmosferde ters bir sıcaklık dağılımı ortaya çıkar. Alt seviyelerde hava soğuktur. Yükseklik arttıkça sıcaklık da artar. Soğuma havanın çiğ noktasına kadar inerse sis meydana gelir. Gece başlar, gündüz hava ısınınca, öğleye doğru ortadan kalkar.
2) Adveksiyon (Yatay Hava Hareketi) Sisi:
Sıcak ve nemli havanın soğuk bir yüzey üzerine hareketi ile alt katmanların soğuyarak su buharının yoğunlaşması sonucu oluşan sislerdir.
3) Oroğrafik (Yer Şekili) Sis:
Yatay hareket eden havanın yer şekli etkisiyle yükselerek soğuması neticesinde oluşan sislerdir. Yer şekli etkisiyle yükselme hafif hafif ve yataya yakın olmalıdır.