Hindistan’ın en özel yapılarından ve Asya’nın en önemli turistik mekanlarından biri olan Tac Mahal günümüze kadar gelmektedir.Tac Mahal bundan tam 300 küsür yıl önce yapılmış bir anıttır. Babür imparatorluğunun Şah Cihan, (1592-1666), Hindistan Mughal İmparatorluğumun beşinci hükümdarıydı.
Şah Cihan, Tac Mahal’i en sevdiği karısı, Mümtaz Mahal (Saray Seçkini) olarak bilinen ve 1631’de on dördüncü çocuğunu doğurduktan sonra ölen Ercüment Banu Begüm için inşa ettirdi. Efsaneye göre Mümtaz Mahal ölmeden önce kendisi için ölümsüz bir eserin yapılmasını istemiştir. Şah Cihan çok sevdiği eşi için eşi benzeri olmayan bir yapı yapacaktır.Yapısı kendisi tarafında çizilen taj mahal 1632 yılında yaklaşık iki bin işçinin çalışmasıyla başlamıştırHükümdarın, eşine duyduğu sevginin hatırasına görkemli bir anıt mezar yaptırarak teselliyi sanat ve mimaride bulduğu anlatılır.
Şah Cihan’ın eşinin ölümünün ertesi yılı 1632’de Tac Mahal’in temeli atılmıştır, 20 yıl sonra 1652’de ise Tac Mahal tamamlanmıştır. Tac Mahal Müslüman sanatının en mükemmel yapıtlarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu beyaz mermerden yapılmış olan sarayı her yıl 3 milyon turist ziyaret etmektedir.
Onun hükümdarlığı sırasında, Mughaller, sanatta çok yüksek bir seviyeye ulaştılar; çok çeşitli hazineler ve muhteşem mimari yapılar inşa ettiler. Şah Cihan, Delhi’de de çok güzel bir saray inşa etti. Bu ve benzeri yapılar Mughallerin bıraktığı başarılı eserlerin birer örneği olarak hâlâ ayaktadır. Mughal imparatorluğu, lüks ihtiyaçlara çok para harcandığı ve çok savaş yapıldığı için çökmeye başladı.
Şah Cihan’ın hükümdarlığı sorunlu bir iktidardı ve sonunda oğullanndan biri, tahtı zorla onun elinden aldı.