Tarih öncesi dönemlendirme tarihte çok tartışılan konulardan biridir. Jeolojik zaman, milyonlarca yılı kapsar ve pek çok çağa ayrılmıştır. Bu devirler o dönemin fosilleşmiş yaşam formlarına göre tanımlanır. Tarihî dönemler birbirinden farklı özellikler göstermiştir.Her dönemin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Bu sebeple tarihi olayları daha iyi incelemek ve öğrenmek için tarihin sınıflandırılarak incelenmesi gerektiği düşünülmüştür.
En eski devir Paleozoik Çağdır. Bu çağ birçok ilkel yaşam formundan toprak kazan hayvanlara kadar çok sayıda fosili içerir. Bu çağ boyunca balıklar, hem karada hem denizde yaşayan canlılar ve ilk sürüngenler ortaya çıkmıştır.Önceki dönemde oluşan kıvrım sistemleri aşınarak Anadolu’nun bulunduğu yerde Tethys (Tetis) denizinde tortullaşarak birikmeye başlamıştır.
Mezozoik Çağ ise dev sürüngenler zamanıdır, dinozorlar bu dönemde büyük adımlarla dünyada yürümekteydi. Bu dönem Alp orojenezine hazırlık dönemidir. Bu dönemde yaşanan tortulaşmalar sonucunda 3.jeolojik zamanda Alp Himalaya kıvrım sistemi ile kıvrım dağların oluşmasına neden olmuştur. Senozoik Çağ, hâlâ içinde olduğumuz, memeli ve kuşların ortaya çıkma zamanıdır. Tüm fosiller bu çağlara göre sınıflandırılabilir ve yandaki şemada olduğu gibi bu devirlerin her biri alt devirlere bölünebilir.
Jeolojik Zaman ( Senozoik – Tersiyer )
1 – Bu dönemde şiddetli yer kabuğu hareketleri ile Alp Orojenezi yaşandı ve Alp – Himalaya kıvrım sistemleri oluştu.
2 – Alp Orojeneji sırasında Anadolu’da;
3 – Toros Sıra dağları ve Kuzey Anadolu Sıra dağları oluştu.
4 – Petrol, Linyit, Tuz, Bor yatakları oluştu.
5 – Atlas ve Hint okyanusu oluştu.
6 – Anadolu da ki fay hatları oluştu.
7 – Volkanik dağlar oluştu.
8 – Anadolu’da toptan yükselme yani Epirojenik yükselme yaşandı.