Tropikal yağmur ormanları, çok fazla yağış gören ormanlardır. Bunun yanı sıra tropikal ormanlarda farklı canlı türlerinin yaşaması da bitki örtüsünün çeşitli olmasına neden olmuştur. Bu ormanlar yeryüzünün en çok yağmur alan Ekvator kuşağının 20°kuzeyi ve güneyi arasında kalır. Tropikal yağmur ormanlarında çok çeşitli ağaçlar vardır. 2,6 km kare alanda 100 tür ağaç yetişebilir. Tropikal yağmur ormanlarındaki ağaçların hemen hemen tamamı geniş yapraklı ve yapraklarını dökmeyen ağaçlar olmakla beraber çam ağaçları ve eğrelti otları da bulunabilir.
Tropikal yağmur ormanları, havanın bütün yıl ılık ve yağmurlu olduğu ekvatora yakın bölgelerde görülür. Bu ormanların en büyükleri Güney Amerika’da Amazon Nehri’nin havzasında, Afrika’da Kongo Nehri’nin havzasında ve Güneydoğu Asya’nın büyük kısmında bulunmaktadır.
Tropikal yağmur ormanlarında çok çeşitli ağaçlar vardır. 2.6 km2 alanda 100 tür ağaç yetişebilir. Tropikal yağmur ormanlarındaki ağaçların hemen hemen tamamı geniş yapraklı ve yapraklarını dökmeyen ağaçlar olmakla beraber çam ağaçlan ve eğrelti otları da bulunabilir. Dalların yarattığı gölgelikten çok az güneş ışığı geçebildiği için çalı ve bitki katmanları seyrektir. Ancak ağaçların güneş ışınlarının güçlü olarak geldiği yüksek kısımlarında dallar, tırmanan bitkilerle çevrilidir.
KISA BİLGİ
Tropikal yağmur ormanlarında hayvanların çoğu bol miktarda yiyecek bulabildiği yükseklerdeki dallarda yaşar. Bu hayvanlar arasında yarasa, kuşlar, böcekler, kertenkele, fare, maymun, keseli sıçan ve yılan gibi uçan veya tırmanan yaratıklar sayılabilir.