Uydular çeşitli amaçlarla kullanılır. Dünya gözlem uyduları gezegenimizi daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. Bu nedenle bugün uzaydan gözlenebilen yanarda uydularından bahsedeceğiz. Uzaydan uydu tarafından dünya’ya yanardağ hakkında bilgi veren ve bu bilgililerle bilim insanlarını aydınır. Ona göre hareket ederler. Uzaydan gözlemle çok fazla veri elde edilebilir.
Bir yanardağ (ya da volkan), magmanın (Dünya’nın iç tabakalarında bulunan, yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkta ergimiş ya da erimiş kayalar), yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıktığı coğrafi yer şekilleridir.Yanardağların püskürmesini önceden haber veren bazı belirtiler vardır. Püskürmelerden önce yerin derinliklerinden korkunç gürültüler gelmeye başlar; depremler olur. Kaynak suları azalır ve sıcaklıkları kaynama derecesine kadar yükselir.
Bilim adamları günümüzde, Alaska’nın Pasifik kıyısındaki ve Rusya’daki 100 tehlikeli yanardağ hareketlerinin uydu fotoğraflarını her gün gözlemleyerek analiz etmektedirler.
Baktıkları veri, yanardağı harekete geçirecek aşırı ısınmanın olup olmadığıdır. Bu yöntem, bilim adamlarının yanardağı gözlemlemelerini sağlar, çünkü her yanardağa bir sensör yerleştirmek çok pahalı bir iştir.
Alaska’da ve Rus Kamçatka bölgesinde sadece 27 tane yanardağ sismik olarak denetlenmektedir, çünkü bu uzak noktalara erişmek çok zor ve masraflıdır.
Son yıllarda, bilim adamları, uydulardan alınan kızıl ötesi görüntüleri rutin olarak incelemektedirler.