Asitler, suyla karıştırıldığında suya pozitif hidrojen iyonları salan bileşiklerdir. Bir diğer deyişle hidrojen iyonları içinde bulundukları çözeltiyi asidik yapar. Eski Türkçe ismi olan hamız bazı kaynaklarda ekşit olarak geçer. Bunların yanında fermantasyon sonucu meydana gelen organik asitler de vardır. Bunlar formik asit, asetik asit, propionik asit, laktik asit, süksinik asit ve fumarik asittir
Tartarik asit: Üzümde bulunur. Organik asit türüdür. Tatlılar ve gazozlarda kullanımı yaygındır. Gıdalara ekşimsi bir tat verir. Yünlerin boyanmasında da kullanılır. Ayrıca Üzüm suyu yapısında %1.5 organik asit içerir bu yüzden bazik diyemeyiz , asidiktir.
ASİT NEDİR?
– ph değerinde 0 ile 7 arasında bulunan değerlerdir.
– mavi turnusol kağıdını kırmızıya çevirir.
– tatları eksidir.
Asit içeren Meyve Örnekleri:
– elma: malik asit
– portakal: sitrik asit
– limon: sitrik asit
– çilek: folik asit
Besinlerdeki Asit
Gıdaların birçoğu asit içerir. Bu asitlerin insan vücuduna farklı etkileri vardır. Hafif, orta ve yüksek asitlik içeren besinlerden bazıları şunlardır:
Nört veya hafif asidik besinler: Nohut, barbunya, darı, soya fasulyesi, pirinç, tatlı su balığı, kestane, fındık, ayçiçeği yağı, bitki çayları, üzüm, mandalina, mango, portakal, kayısı, şeftali, incir, kivi…
Orta düzey asidik besinler: buğday, kepek ekmeği, çavdar ekmeği, beyaz ekmek, yulaf, tereyağı, doğal meyve suyu, balık, ayva, nar, armut, üzüm, elma, kayısı, muz, ananas, kuşburnu, kuru meyveler, kızılcık, ceviz, kaju, Antep fıstığı, yer fıstığı…
Yüksek asidik besinler: kahveler, siyah çay, kakao, bal, reçel, tatlılar, hardal, soya sosu, sirke, maya, kırmızı et, tavuk ve hindi eti, yumurta, kültür balığı, kuzu eti, kabuklu deniz ürünleri, sakatatlar, geyik ve tavşan eti, mandıra ürünleri, yapay tatlandırıcılar, rafine şeker, pasta ve dondurmalar, pizza, bisküvi, çikolata, sucuk, maden suyu…