Büyük bir yanardağ patlaması sırasında yanardağ, havaya uçan iri kaya parçaları fırlatabilir. Bu iri kaya parçalarına volkanik ateş topları denir ve çok büyük boyutlarda olabilir. Yanardağdan fırlayan maddelerin çoğu dev bir bulut oluşturan küllerdir.
Buhar ve sülfür gazları da aynı zamanda dışarı çıkar ve bu, yakındaki yerleşim alanları için çok tehlikeli olabilir. M.S. 79 yılında İtalya’daki Vezüv yanardağı çok şiddetli bir biçimde patlamış ve bu patlamadan çıkan lavlar, taşlar ve küller yakın çevredeki tüm şehirleri tamamen toprağın altına gömmüştür.
Volkaniyen tipi patlamalar ortak birçok özellik gösterir. Patlama sırasında püskürtülen malzemenin kütlesi genellikle 102 – 106 arasında yüksek bir oranını non-vujinal (>%50)malzeme oluşturmaktadır. Volkanik aktivitenin aktif olduğu dönemlerde, patlamalar arasındaki aralıklar en az bir dakika ile bir gün arasında değişmektedir.
Patlamalar bazen birkaç kilometreye kadar bazense birkaç yüz metreye kadar büyük boy bloklar halinde sıçrayabilirler. Volkanik patlamalar bu bölge içindeki kişiler için tehlikelidir. Bu tip bir patlama volkanik bomba şeklindedir. Bunlar genellikle 2 ila 3 m ebatlı blok şeklinde olabilirler.