Çoğu yıldız durmadan parlar gibi görünür ama onlara uzaydan bakabiliyor olsaydık aslında hiç yanıp sönmediklerini görürdük.
Geceleyin gökyüzüne baktığımızda yıldızların yanıp sönüyormuş gibi görünmesinin sebebi aslında atmosferimizdir. Bir yıldızın ışığı dünyanın atmosferinden geçerken hava ısısındaki değişikliklerden dolayı kırılır. Bu da ışığın yanıp sönüyormuş gibi görünmesine sebep olur.
Atmosfer sakin olduğu zaman, bir yıldızdan çıkan ışık ışınlarının tümü, gözlemcinin gözüne ulaşmadan önce aynı yolu izler; ve yıldız ışıldamaz. Buna karşılık, atmosferde herhangi bir hareketlilik olduğunda, bu ışınlar kıvrımlı ve farklı yollar izler: Bunların tümü, gözlemcinin gözüne aynı anda ve aynı açı altında ulaşmaz ve bunun sonucu olarak da yıldız yanıp sönüyormuş gibi görünür, yani ışıldar.
Bu etki yüzünden yıldızlar hakkındaki araştırmalar, yüksek dağ tepelerinde yapılır. Bunun sebebi yükseğe çıkıldıkça havanın incelmesi ve yanıp sönme etkisinin azalıyor olmasıdır. Günümüze bu astronomik sintilasyonun (kırpışım) nedeni hakkında farklı tartışmalar olsa da genel olarak kabul gören görüş atmosferdeki yoğunluk farklılıkları olarak biliniyor. Bu görüşe göre yıldızlardan yayılan ışık, mercek görevi gören atmosferdeki farklı yoğunluğa sahip ceplerden geçerek kırılır. Bu durum tıpkı su üzerindeki ışık kırılması gibi ışığın hareket etmesine neden olur. Böylelikle de yıldızları sanki yanıp sönüyormuş gibi görürüz. Yani bir yıldız uzaydan görüntülendiğinde kırpışma gözlemlenmez.