Hemen herkes çorap kullanmaktadır. Son günlerde aklımıza şöyle bir soru geliyor. Çorap üzerine mesh etmek caiz midir? Veya Çorap üstüneden abdest alınır mı?
İslâm bilginleri, abdest alınırken, üzerine deri kaplanmış veya altlarına pençe vurulmuş olan çoraplara meshetmenin cevazında görüş birliği içindedir. Mestler üzerine mesh etmek, dinimizin Müslümanlara tanımış olduğu bir kolaylık, bir ruhsat olduğu inkârı mümkün olmayan bir hakikattir. Peygamber Efendimiz’in (sallallahu aleyhi vesellem) genel itibariyle yolculuk halinde ayağına mest giydiği ve abdest alırken mest üzerine mesh ettiği rivayetlerde bildirilmiştir. Çorap üzerine mesh etme konusunda ise farklı görüşler mevcuttur.
Ayakta sadece çorap bulunup, çorabın alt kısmında deri gibi meshe elverişli bir şey olmazsa üzerine mesh etmek dört mezhebe göre câiz değildir. Fakat sahâbeden Hz. Ali, İbni Mes’ud, İbni Ömer, Enes, Arnmâr, Bilâl, Berâ, Ümâme ve Sehl (ra) çorap üzerine mesh etmenin câiz olduğunu söylüyorlar. Ama çorap sık ve alt tarafı deri olup kendisiyle yürümek mümkün olduğu takdirde üzerine mesh etmek hususunda ihtilâf vardır. Şafiî mezhebinde sahih kavle göre üzerine mesh etmek câizdir (1). Hanefî mezhebinde de böyle bir çorap üzerine mesh edilebileceği hususunda ittifak vardır (2).
Ebû Yusuf ve Imam Muhammed`e göre çoraplar kalın olur ve altını göstermezse, üzerlerine meshetmek caiz olur. Çünkü Nebî (s.a.s.) çorapları üzerine meshetmiştir. Çorap kalın olunca, onunla yol yürümek mümkün olur. Günümüzdeki kalın, keçeleşmiş yün çoraplar gibi. Buna göre, hanefilerde kalın çorapla bir fersahtan fazla yol yürümek mümkün olduğu, kendi koncu üzerinde durabildiği ve altını göstermediği, ya da altına hemen suyu geçirmediği için meshin cevazına fetvâ verilmiştir.
(1) Mecmû( c. 1, s. 540(1) Mecmû( c. 1, s. 540
(2) Raddul-muhtar c. 1, s. 180