Bazı ibadetleri yapabilmek için abdest şarttır. Peki Hangi ibadetleri yapmak için abdest almamız gerekir? veya Hangi İbadetler için Abdest Şarttır? sorusunu açıklamaya çalışacağız inşaallah.
Namaz ve diğer bâzı ibâdetlerin yerine getirilebilmesi için belli uzuvlarını usulüne uygun olarak yıkamak ve mesh etmek suretiyle yapılan bir temizliktir.
Öncelikle Abdestin ibadetler açısından önemini ve faziletini hem Kur’anı kerim’de hemde Peygamber efendimizin hadislerinde görmekteyiz. İslam dininde yer alan ibadetlerde önemle alınması gereken abdest birçok ibadet için alınması şarttır, yani dini terimle farzdır. Dolayısı ile belli ibadetler için alınması gereken abdestin şart olduğu ibadetler birçok farz, vacip ve sünnet ibadetler için şarttır.
Hangi dini görevler için abdest lüzumludur?
Namaz gibi, bir takım dini görevler için abdest almaya lüzum vardır. Abdestsiz bir kimse namaz kılamaz, Kuran’a ve bir ayetine el süremez, Ka’be’yi tavaf edemez.
Abdest ne zaman alınır?
Şimdi biz burada temel olarak en çok yapılan hangi ibadetlerde abdest alınması gerektiğini zikredeceğiz.
-Namaz kılmak,
-Kur’an okumak,
-Kâbe’yi tavaf etmek,
-Secde etmek için abdest alınır,
-İslam’a yeni giren abdest alır, gusleder.
-Ölen kimse gusleder, dünya kirlerinde arınarak Allah’a döner.
-Abdestli durmanın, abdestli iş yapmanın sevabı ve bereketi vardır. Bu sevabı elde etmek isteyen abdest alır, abdestli durur, abdestli yatar.
Abdestsiz olarak şu üç şeyi yapmak haramdır: Namaz kılmak, Kâ’be’yi tavâf etmek, üzerinde bir kılıf bulunmaksızın Kur’ân-ı kerîme ve bir âyet-i kerîmeye dokunmak. Câmiye abdestsiz girmek ise mekruhtur. (Şürnblâlî)
Abdestli olarak ölen ölüm acısı çekmez. (Seyyid Abdülhakîm Arvâsî)