Abdest niçin alınır kısaca bize anlatırmısınız?
Bazı ibadetler ve fiiller içinse abdestli olmak dinen gerekli görülmemiş olsa bile, taşıdığı birçok maddî ve mânevî faydalar sebebiyle tavsiye edilmiştir. Çünkü abdest başlı başına ve bizzat amaç olan bir ibadet değil belli ibadetleri yapmayı mubah kılan, kulun bu ibadetlere mânen ve ruhen hazırlanmasına ve bu ibadetlerden âzami verim elde etmesine yardımcı olan vasıta (vesile) ibadettir. Hatta Su bulunmadığı zaman bu işlem elektriği topraklama yöntemi olan teyemmüm abdestiyle (negatif enerjinin toprağa aktarılmasıyla) yapılır.
Hz Peygamberimizin abdestle ilgili bir çok hadisi vardır. Bunlardan bir tanesi’de “Abdestli ölen, ölüm acısı çekmez. Çünkü abdest imanlı olmanın alametidir. Namazın anahtarı, bedeni günahlardan temizleyicisidir“. (Hadis-i Şerif)
Abdestsiz namaz kılınmaz, Kur’an-ı Kerim’e el sürülmez, Kâbe tavâf edilmez.
Bu yüzden Rabbimiz Bakara sûresindeki âyetiyle abdest almamızı emrederken Resûl-i Zîşan Efendimiz de:
– Kim emredildiği şekilde abdest alır, yine emredildi-ği gibi namazını kılarsa geçmiş küçük günahları afva uğrar, hadîsiyle bizleri abdeste ve namaza teşvik buyurmuşlardır.
Namazın geçerli olması için şart olan bu abdestin kendine göre farzları, sünnetleri, usûl ve edepleri vardır. Bazılan-m kısaca arzedelim:
Abdestin Farzları:
Bu farzlardan biri eksik olursa abdest olmaz, yenilemek şart olur.
1 – Yüzü kuru yer kalmayacak şekilde bir kere yıkamak,
2 – Kollan dirsekleri geçinceye kadar jöne bir kere yıkamak,
3 – Başa bir kere meshetmek,
4 – Ayaklan topuklan geçinceye kadar yıkamak.
Bu uzuvları kuru yer kalmayacak şekilde birer kere yıkamak farzdır. Yıkamaları üçer defaya çıkarmak ise sünnettir.