Abdest aldıktan sonra bir uzvun yıkanıp yıkanmadığından şüphe edilirse ne yapılır
Abdest esnasında veya abdestten sonra bir abdest uzvunun yıkanıp yıkanmadığından şüphe edilirse Yıkadım mı, yıkamadım mı diye şüphe etse eğer sahibi, vesveseli biri değilse o uzvunu yıkar. Fakat devamlı vesvese içinde birisi ise her zamanki vesveseli hali kabul edilir, yıkaması gerekmez.
Bu bakımdan abdest alırken herhangi bir uzvumuzu yıkamayı unuttuğumuzda, sadece o kısmı yıkamamız yeterlidir.
Abdestin farzları unutulduğunda, Hanefi mezhebine göre sadece unutulan yer yeniden yıkanırsa yeterlidir. Yeniden abdest almaya gerek yoktur.
Şafii mezhebine göre abdesti yenilemek gerekir.
Şafi Mezhebine mensup bir kişi abdest alırken yüzünü yıkamayı unutsa,abdest bozucu bir iş yapmadan aklına gelse ve sadece yüzünü yıkasa abdesti sahih olmaz.Çünkü Şafi Mezhebinde tertip farzdır.Yani uzuvları sırasıyla yıkamak farzdır.Bu kişi daha sonra sadece yüzünü yıkarsa abdesti şu sırayla almış olur:Elleri dirseklere kadar yıkamak,başı meshetmek,ayağı yıkamak,yüzü yıkamak.Yüz ikinci sırada olması gerekirken dördüncü sıraya gelmiş.Bu kişinin tekrar ellerini dirseklere kadar yıkaması farz değildir.Yüzünü yıkar,başını meshemeder ve ayağını yıkar.
Abdest alırken ayağını yıkamayı unutan bir Şafi hatırladığında sadece ayağını yıkaması yeterlidir.Çünkü zaten ayak yıkama en sondur.Hatırladığında yıkadığında ise yine en sonda olmaktadır.
Ayrıca abdest aldığını kesinlikle bilip, abdestinin bozulduğunda ise, şübhesi olan bir kimse, abdestli sayılır. Çünkü, yakîn, şek (şübhe) ile ortadan kalkmaz. Tersi olursa, yani abdesti bozulduğunu kesin olarak bildiği halde, sonradan abdest alıp almadığında şübheli ise, o kimse abdestsiz sayılır.