Bekar bir müslüman kendisine uygun olduğuna inandığı herhangi bir kızı veya dul kadını Allah’ın emrine ve Resûlullah’ın (s.a.v.) sünnetine uygun olarak velilerinden isteyebilir. Kızın velileri şayet kızı vermeyi uygun görüyorlarsa oğlan tarafından gerekli araştırmayı yapmak üzere belirli bir zaman isterler. Bu zaman zarfında oğlan hakkında gerekli araştırmayı yapar ve verip vermeyeceklerini karara bağlarlar. Ayrıca akrabalanna danışmayı ve istihare etmeyi de ihmal etmezler.
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor ki: “Dul kadının iznini almaksızın başkasıyla nikahlanamaz. Bakire kız da izini alınmadan başkasıyla nikahlanamaz.”
Ashab Resûlullah’a şöyle sordu:Ashab Resûlullah’a şöyle sordu:
“Ey Allah’ın Resulü, bakire kızdan nasıl izin alınır?”
Resûlullah (s.a.v.) buyurdu ki: “Onun izni sükût etmesidir.”
Hadislerden de anlaşıldığına göre kadının nikahında, ilk hak kendisinin sonra da velisinindir. Dulun hakkı varacağı erkeği kendisinin seçmesi hakkındadır, yoksa akit babında değildir. Şayet kadının velisi kendi dengi olan birisine vermek istiyor ve kadın da bunu kabul etmiyorsa kabul etmeye zorlanamaz.
Şayet kadın kendine denk bir erkeğe varmak istiyorsa da velisi razı olmuyorsa o zaman velisine razı olması için baskı yapılabilir.
Bir kıza talip olunacağı zaman ilk araştınlacak şey o kıza başka talipli bir kimsenin olup olmadığıdır.
Eğer kıza daha önce talip olan varsa, o aradan çıkıncaya kadar beklemeli ve kız tarafı kızlarını kesin olarak kendilerine vermeyeceklerini bildirdikten sonra talip olunmalıdır.