Adet halinde olan bir kadın Arafat vakfesini yapabilir mi?
“Arafat”, Mekke’nin 25 km. güney doğusunda ova görünümünde düz bir alanın adıdır. Haccın aslî rüknü olan vakfe, Arafat’ta yapılır. Sözlükte belirli bir yerde bir süre kalmak anlamına gelen “vakfe”; bir hac terimi olarak, hac yapma niyetiyle ihrama girmiş olan bir kimsenin Zîlhicce ayının 9. günü zevalden sonra Arafat’ta bir müddet kalması demektir. Arafat vakfesi yapılmadan hac ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Şu ayetler, Arafat vakfesine işaret etmektedir:
Âdet halinde olein bir kadın Arafât vakfesini yapabilir, Müzdelifede durup dua edebilir ve Minâ’da Cemrelere taşlarını atabilir. Bu husus için hiç bir sakınca yoktur. Yalnız Mescidü’l-Haram ve başka camilere giremez. Dolayısıyla Kâbe’yi de tavaf etmesi haramdır. Şâfiî mezhebinde yapılan tavaf sahih değildir.
Hanefî mezhebine göre de sahih ise de tahrimen mekruhtur. Ceza olarak bir deve kesmek de icab eder. Eskiden Safâ ile Merve, Mescidü’l-Ha-ram’m dışında oldukları için âdet halinde olan kadın sa’y edebilirdi. Şimdi ise Safâ ile Merve, Mescidü’l-Haram’ın müştemilâtından oldukları için sa’y etmesi de haramdır.