Bir kadından ay hâli üç gün gelse, dördüncü ve beşinci gün kesilip altıncı ve yedinci günleri yeniden başlasa, arada kesilen bu iki gün ay hâlinden mi, yoksa temizlik günlerinden mi sayılır?
Kadınlara mahsus haller denilince, hayız, nifas ve istihaze’den ibaret üç hâl kasdedilir. Âdet görme, yani hayız, kadının özelliklerinden ve onu erkekten ayıran yönlerinden biridir.Hayız hâli, en erken 9 yaşında başlar. Genç kızlar bu hâlin başlamasıyla bülûğa ermiş olurlar. Hayız akıntısı kırmızı, siyah, sarı, bulanık yeşil ve kiremit renklerinde olabilir. Pamukta bu renklerden biri görülse, muayyen hâlin başlamış olduğuna hükmedilir.
Muayyen hal, en az 3 gün, en çok da 10 gün sürer. 3 günden (72 saat) az görülen akıntı ile, 10 günden (240 saat) fazla gelen akıntı muayyen halden sayılmaz. Bir hastalıktan geldiği kabûl edilir.
Ortada kesilen günler, ay hâlinin devam ettiği günden sayılır. Çünkü ay hâlinin bütün gün devam etmesi gerekmez. Fasılalarla gelir. İlk başladığı gün ile son bittiği gün arasında geçen bütün günler ay hâlinin devam eden günleri olarak kabûl edilir.
Hayız süresi içinde akıntının devamlı olması şart değildir. Arasıra kesilebilir. Meselâ, bir kadın üç gün dem görse, sonra iki gün akıntı kesilse, sonra yine üç gün daha dem gelse, o kadının hayız müddeti 9 gündür. Ve arada akıntısız geçen iki gün de hayız günlerinden sayılır.