Bir gayrı müslime borçlu olan kimse, zamanında borcunu ödeyemez, bilâhare onu vermek isteyip de alacaklı ölmüş ise borçlu ne yapmalıdır?
Alacaklı gayr-i müslim de olsa öldüğü takdirde mirası varislerine intikal ettiğinden borçlu borcunu onlara verdiği takdirde mesuliyetten kurtulmuş olur. Şayet varisi yoksa veya yer değiştirdikleri için nerede olduklarını bilmezse; borcunu eda etmek maksadıyla onun namına borç miktarını fakirlere tasadduk eder.
Kullara ait olan borçlara gelince, Hz. Peygamber (s.a.s.) borçların ödenmesinin önemini hadislerinde ifade etmiştir (Nesâî, Buyû’, 98).
Hz. Peygamber (s.a.s.) kişinin ödeyecek mal bırakmadan, borçlu olduğu halde Allah’ın karşısına çıkmasını günah olarak nitelemiş (Ebû Dâvûd, Büyu’, 9); ölen kişinin ruhunun, zimmetindeki borç ödeninceye kadar borçluluğundan dolayı beklemede kalacağını bildirmiş (İbn Mâce, Sadakât, 12); ölünün borçlarının ödenmesini sağlamak için borcu varsa ödenmeden cenaze namazını kıldırmamıştır (Müslim, Ferâiz, 14; Nesâî, Cenâiz, 67). Kaynak: Borçlu olarak ölen kimsenin borcu nasıl ödenir? Diyanet İşleri Başkanlığı