Altın, elmas ve pırlanta gibi zinet eşyasının yapımı ve satımı hakkında İslâm’ın hükmü nedir?
Süslenmek insan tabında varolan arzulardan biridir. İnsanoğlu, daha güzel görünmek için en eski zamanlardan beri altın, gümüş, bakır vb. kıymetli madenler veyahut, inci, elmas, zümrüt vb. kıymetli taşlardan zinet eşyası yapmış ve bunları takı olarak takmak suretiyle süslenmiştir.
Bugün kuyumculara başvurduğun zaman, dükkânlarında kadına ait altından çeşit çeşit zinet eşyasının imal edilip teşhir edildiğini görürsün. Elmas ve pırlanta gibi diğer zinet eşyası ise altın kadar kullanışlı ve kadının sembolü olmadıkları için, kadına mubah olduğu gibi erkeğe de mübahdır.
Erkek île kadının cinsleri bir olsa da Cenâb-ı Allah onların fıtratlarını ayrı ayrı yaratmıştır. Her kadın fıtratan zinet ve süse meyyaldir. Süslenip gösterişe çök önem verir. Altın, tarih boyunca kadmm en değerli zinet eşyası olduğu için onun sembolü olmuştur. Bugün (‘kuyumculara başvurduğun zaman dükkânlarında kadına ait altından .çeşit çeşit zinet eşyasının imal edilip teşhir edildiğini görürsün.
Bunun için Peygamberi (sav) bir altın parçasını bir eline, bir parça ipeği de diğer ¿line alarak bunların ümmetinin erkekleri için haram, kadınları için helâl olduklarını beyan buyurdular. Binaenaleyh kadın için altından yüzük, bilezik ve küpe gibi zinet eşyasını imal etmek ve satmakta ^beis yoktur. Fakat erkek için altından böyle bir zinet eşyasını imal edip satmak haramdır. Günaha girmesi hususunda gardım yapılmış olur.
Elmas ve pırlanta gibi diğer zinet eşyası ise altın kadar kullanışlı ve kadının sembolü olmadıkları için kadına mübah olduğu gibi erkeğe de mübahdır. İmali ve satışı hususunda hiç bir sakınca yoktur.