Altın ve gümüş kablar kullanmak caiz değildir. Erkeklerin altın yüzük takmaları, dört mezhepte de caiz değildir. Resulullah efendimiz gümüş yüzük kullanır ve yüzüğünü sağ eline takardı. Sol eline de taktığı görülmüştür. Sağ ele de, sol ele de takmak caizdir. Peygamber (sav): “Altın ve gümüş kabda yemek yiyen veya su içen kimse karnına Cehennem ateşi dökmüş olur” buyurmuştur.
Binaenaleyh kadın için altından yüzük, bilezik ve küpe gibi zinet eşyasını imal etmek ve satmakta beis yoktur. Fakat erkek için altından böyle bir zinet eşyasını imal edip satmak haramdır.
Cumhûr-i ulemâya göre kadının altın ve gümüş ile süslenmesi caiz ise de altın ve gümüş kablar kullanması câiz değildir. Kaşık, kalem, bıçak, makas ve benzeri şeyler de kab hükmündedir. Hem erkek, hem kadın için haramdır.
Gümüş yüzük takmak, erkek ve kadın için mübâh ise de, altın yüzük takmak erkek için haram, kadm için helâldir. Peygamber (sav) buyuruyor: Altın ve ipek ümmetimin kadınlarına helâl, erkeklerine haram kılınmıştır” (23). Sahabelerden Sa’d bin Ebî Vakkas, Talha bin Abdullah, Süheyb, Huzeyfe ve Câbir bin Se-mure, altın yüzük takmanın tahrimen değil, tenzihen mekruh olduğuna kanâat getirdikleri için takmışlar ise de sahâbe ve ulemânın cumhûruna göre haramdır (24).
Abdullah bin Abbas’tan rivâyet edilmiştir: “Peygamber (sav) birisinin elinde (parmağında) altın yüzük gördü. Hemen elinden çıkarıp attı. Ve dedi ki nasıl olur da sizden biriniz bir ateş parçasını alıp eline sokar? Peygamber (sav) gittikten sonra adama: Yüzüğünü al ondan faydalan, denildiğinde “Hayır Allah’a yemin ederim madem ki Peygamber (sav) atmıştır asla almam” dedi. Hülâsa dört mezheb ile sahâbenin cumhûruna göre erkek için altın yüzük takmak haramdır.
Dişi düşen kimsenin, onun yerine altın veya gümüş bir diş takması caizdir. Burnu kesilen kişinin de, bu madenlerden yapılmış bir burun taktırması caizdir. Erkeğin iki dirhem ağırlığında gümüş yüzük takınması caizdir. Çünkü Peygamber (s.a.v.) ağırlığı iki dirhem olan gümüş bir yüzük takınmıştı. Bizim de O´na uymayı kastederek ve hepsinin toplam ağırlıkları iki dirhem olsa bile, birden fazla olmamak şartıyla gümüş yüzük takınmamız caiz olur. iki dirhemden fazla olan gümüş yüzüğü (bir tane olsa bile) takınmak haramdır. Aynı şekilde bir kısmı altın, bir kısmı gümüş olan yüzüğü de, altın kısmı gümüşten az olsa bile, takınmak haramdır. Gümüş yüzüğü sol elin serçe parmağına takmak müstehabtır. Sağ ele takmak mekruhtur. Başka bir madenden yapılmış olup altın veya gümüşle kaplanan kablarla ilgili olarak biri yasaklayan, diğeri mubah kılan iki görüş vardır. Bunlardan ikisi de aynı ağırlıktadır. Altın veya gümüşten yapılmış olup bakır veya kurşunla kaplanan kablarla ilgili olarak biri yasaklayan, diğeri mubah kılan İki görüş vardır. Ama itimâda şayan olan:yasaklayan görüştür. Ağaç ve benzeri bir şeyden yapılıp da kırılmış olan ve altın ya da gümüş bir telle lehimlenen veya tutturulan kablarla ilgili olarak da biri yasaklayan, diğeri de mekruh olduğunu söyleyen iki görüş vardır, ki her ikisi de ağırlık bakımından aynıdır.
(23) Ahmed bin Hanbel, Nesâî(23) Ahmed bin Hanbel, Nesâî
(24) el-Edeb el-Nebevî, s. 170