Bir kaç sene evvel bir kadınla evlendim. Ondan memnunum. Ancak annem ve babam ondan memnun değiller ve onu boşamamı istiyorlar. Dediklerini yerine getirmediğim takdirde Allah indinde mes’ul müyüm?
İslam dini boşanmayı meşru olarak kabul eder fakat hoş karşılamaz. Çünkü boşanma içtimai bir yaradır. Aile içindeki geçimsizlik durumunda her iki tarafın akrabaları bir araya gelip anlaşmazlığı çözmeye çalışır. Kadının da sudan bahanelerle kocasını terketmesi caiz değildir. Hiç sebep yokken nikâh akdinden kurtulmaya çalışmak ihtiyaç sayılmayacağından böyle bir boşama kerahetten kurtulamaz, hatta bazı durumlarda boşadığı eşine zülüm söz konusu olursa günah sayılır.
Boşama kapısı ihtiyaca binaen açılmıştır. Gerek olmadan boşamaya başvurmak mekruhtur. Peygamber (sav): ‘Allah indinde helâl olan şeylerin en sevimsizi boşamadır”, başka bir hadiste: “Gerek olmadan kocasından boşanma talebinde bulunan kadına Cennet kokusu haramdır” buyurmuşlardır (Buharî-Müslim).
Öyle her sıkıntıda, her acıda, her olumsuzlukta eşini terk edip keyfinin peşine takılıp gitmek var mı evlilikte? Cenâb-ı Hak bazen eşlerden birisine hastalık verir, sabır ister; diğerine buna rağmen eşine sadakat, bağlılık ve hizmet tarzında bir görev yükler ve yine sabır ister. Bazen karı-kocayı birlikte fakirlik imtihanına tabi tutar, bazen zenginlik sınavından geçirir. Bazen öfke, bazen inat imtihanlarını katmerleştirir. Şu âyetleri kulağımızda küpe yapacağız: “Allah sabredenlerle beraberdir.”2, “Sabredenlere müjdele.”3, “Allah sabredenleri sever.”4 En zor ânımızda Allah’ın bizimle beraber olmasını, Allah’ın yardımını mı istiyoruz: Yapmamız gereken tek şey, sabırdır.
Alimlerin kaydettiklerine göre boşanmayı gerektiren hallerden biri de anneye-babaya itaat etmektir.
İbn Ömer (ra) şöyle diyor: “Sevdiğim bir eşim vardı, yalnız babam ondan hoşlanmazdı. Ve onu boşamamı istedi. Onun isteğini yerine getirmediğim için Peygamber (sav)’e durumu anlattı, bunun üzerine Peygamber (sav): “Ey Abdullah karını boşa” dedi. Yalnız anne ve babanın boşama talepleri bir sebebe dayalı olmalıdır. Hatta Hanbelî mezhebine göre, adil de olsa kadını boşamak hususunda anne ve babaya itaat etmek gerekmez (5).
Dipnotlar:
1- Yasin Sûresi: 55-58;
2- Bakara Sûresi: 153, 249;
3- Bakara Sûresi: 155;
4- Âl-i İmran Sûresi: 146;
5 el-Fıkh’ul-İslâmî ve Edilletuha c. 7, s. 358