İslamın beş şartından üçüncüsü Ramazan ayında oruç tutmaktır. Oruç tuttuğumuzda bir takım bazen istemeden sağlık problemleri olabiliyor. Mesela iğne yaptırmak orucu bozar mı? Ebû Hanifeye göre Ramazan ayında gündüz vakti oruçlu iken vücuda yapılan iğne orucu bozar ve kazayı gerektirir. İslâm’da hastaya, namaz, oruç vb. ibadetlerde bazı kolaylıklar getirilmiştir. Lakin iğne orucu bozar mı ? sorusu birde iğnenin orucu bozup bozmayacağı kullanılışı amacına göre değerlendirilir. Mesela Ağrıyı kesmek için yapılan aşı veya iğne orucu bozmaz. Fakat içerisinde vitamin gıda olan ve keyif veren iğneler orucu bozmaz. Önemli hastalığı olanlar, zaten oruçlarını bozabilirler. Bunlara oruçlu halde yapılan iğne ile oruçları bozulur. Sağlık durumları düzeldiğinde oruçlarını kazâ ederler.
Oruçlu iken vurulacak olan iğne veya aşının orucu bozar kabul edilmesi daha ihtiyatlıdır. Çiçek aşısı gibi deri üzerinden yapılan aşı ve ilâçlamalar orucu bozmaz. Çünkü deri vücudun dış kısmını teşkil eder. Bunun dışında kalan iğne ve aşılar, genel olarak damardan, kaba etten ve deri altından yapılmaktadır. Her üç halde de ilâç verilmeksizin vücudun derinliğine batırılan iğnenin bir tarafı dışta kaldığı için, yalnız batırmakla oruç bozulmaz. Ancak içeri ilâç, su gibi maddeler enjekte edilirse oruç bozulur. Bir mecburiyet dolayısıyla gündüz oruçlu iken iğne yaptıranlar, Ramazan-ı Şeriften sonra bu oruçlarını kaza etmelidirler.
Bu yüzden gündüz ilâç almak zorunda olan hastaların orucu kazaya bırakması, durumu hafif olanların ise iğneyi iftardan sonra yaptırması ihtiyata daha uygun olsa gerektir.
Ramazan orucu, Hicretin ikinci yılında farz kılınmıştır. Oruç için Yüce Rabbimiz şöyle buyurmuştur; Bakara Suresi 183. Ayet Meali: ”Ey iman edenler, Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Ola ki korunup sakınırsınız.“