Muharrem ayıda olan aşure günü orucu nasıl niyet yapılır? Veya aşure günü orucu nasıl tutulur ve niyet söylenir? Muharrem ayı ve aşure gününe yaklaştıkça aklımıza bu gibi sorular gelmektedir. Aşure günü özel bir gün olduğu için normal zamanda sevap olan bir amel bu günde daha kıymetlidir. Bu nedenle Muharrem ayında veya aşure gününde Ramazan ayında tuttuğu gibi oruçlu olmak istiyenler olacak veya niyetlenecek olanlar vardır. Dinimiz islam alemin’de İbadette en önemli esaslardan biri niyettir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konuyla ilgili bir çok verdiği fetvalar’da mevcuttur.
Hicri kameri olan Muharrem ayı veya aşure günü oruç tutmak istiyenler neler yapması lazımdır. Her türlü oruç için mümkün oldukça, sabah vakti girmeden önce veya geceden niyet etmek en faziletli olanıdır. Aşure günü veya Muharrem ayında oruç tutmak istiyenler için öncelikle oruç için niyet getirmektir. Oruç için niyet, kişinin oruç tutacağını bilmesi ve oruç tutmaya karar vermesinden ibârettir. Ne orucu tutarsanız tutun niyet edilmesi gerekir. Niyet öncelikle kalben kasıt olmasıdır. Yani kalbin kast etmesi meyil etmesi ve azmetmesi demektir.
Yarın oruç tutacağını bilmek ve içinden geçirmektir. Dil ile söylemek ise, şart olmamakla beraber sünnettir. Gece sahura kalkmak da niyet yerine geçer. Niyet etmek, tüm oruç çeşitleri için gerekli bir şarttır. Yalnızca kalpten geçirilmesi yeterli iken, bunun dil ile de söylenerek kuvvetlendirilmesi daha iyi olur. Peygamberimiz, sahuru mümkün olan son vakte denk getirmeyi teşvik ettiği gibi, iftarın da vakit girer girmez yapılmasını teşvik etmiştir. Eğer geceden Sahur yapıp, İmsak Vakti öncesini uykuda geçirme durumunuz var ise, aynı sahur vaktinde olduğu gibi yemek yiyerek aynı şekilde oruca niyet edebilirsiniz.
Muharrem Ayında veya Aşure Günü Oruç Tutarken Nasıl Niyet Yapılır
Öncelikle Oruç tutmak için, “Allah rızâsını gözeterek oruç tutmaya niyet” etmemiz lâzım. Diğer ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadetinde de niyet şarttır. Ayrıca Kaza oruçların’da niyet geceden olması gerek yani imsaktan önce kişi niyet etmesi önemlidir.
Türkçe Aşure veya Muharrem Ayında Söylenilen Oruç Niyet: “Niyet ettim Allah rızası için muharrem ayının orucunu tutmaya” Eğer Ramazandan kazaları varsa şayet “Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını muharrem ayında tutmaya” diye niyet edilir.
Bunun için, oruç kazası olan kimse, bu oruçları tutarken, (ilk kazaya kalan Ramazan orucuna) diye niyet etmeli. Kaza borcumuz yoksa da, yine böyle niyet ederek tutmalıdır.çünkü tutulan bu oruç, zaten nafile olur. Unutulmuş bir kazamız varsa, onun yerine geçer. Böyle olursa, hem oruç borcumuzu ödemiş olur, hem de o mübarek gün için bildirilen oruç sevabına kavuşmuş oluruz
Kürtçe için niyet: Yarabbi mı niyete ez sıbehi roji bı rujyo heyiva muharreme be kaza ramazaneve tu kabilbıki Allahu ekber
Eğer kazası yoksa
Yarabbi mı niyete ez sıbehi roji bı rujyo heyiva muharreme sınnet bıkım Allahu Ekber
Diğer aylarda olduğu gibi o ayın ismini söyliyerek niyet edebilirsiniz.
İftardan önce şöyle bir dua okunması uygundur: “Allahım senin için oruç tuttum, sana iman ettim, sana güvendim ve dayandım, senin lûtfettiğin rızık ile orucumu açıyorum, geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla Rabbim!”
Aşûra günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.” (Müslim, Tirmizi, İ. Ahmed, Taberani)
“Her kim Muharremden bir gün oruç tutarsa ona her güne karşılık 30 gün (oruç sevabı) vardır.”(Gunyet’üt Talibin)
”Her kim haram aydan, üç gün , Perşembe, Cuma ve Cumartesini tutarsa, Allah celle celaluhu ona 900 sene ibadet (sevabı) yazar.” Hadis’i Şerif / İbn-i Şahin, İbn-i Asâkir, İhya(İmam-ı Gazali), Gunye(A.Kadir Geylani) (Muharrem ayı 4 haram aydan biridir.)
“Muharrem ayındaki, Aşure günü orucu Allah katında geçen senenin günahlarına kefaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum”. (Tırmizi Savm, 48)
Çeşitli rivayetlerde daha bir çok sevaptan bahsedilen bu günde gündüzünü oruçla, gecesini ibadetle geçirebilmemizi Rabbimiz’den niyaz ediyoruz.