Memleketimizde başlık denilen para karşılığında kız kocaya veriliyor. Başlık parasını almak caiz olur mu?
İslâm, dini, evlenen kadına ikram gayesiyle, mehir ve sıdak denilen ve eğer taşıyan bir şey üzerine nikâhın akd edilmesini emretmiştir. Fakat kadına tâlib olan kimseyi borç ve ağır masraflar altına sokacak kadar çok olmasını istememektedir.
Peygamber (sav): “Nikâhın en bereketlisi masrafı az olanıdır”, buyuruyor. Başka bir hadiste de şöyle buyuruyor: “Kadının uğurlusu mehri az, nikâhı kolay, ahlâkı güzel olanıdır.” Uğursuzu da mehri çok, nikâhı güç ve ahlâksız olanıdır. Fakat maalesef şimdilik müslümanlar cahiliyette olduğu gibi mehir ve masrafın ağır olması için yanşıyorlar.
Veli, kızım, metâ gibi para mukabilinde satıp parayı harcıyor. Şayet bu para üzerine nikâh kıyılmış ise zâten me-hirdir onu kıza vermek gerekir. Aksi halde onu veren koca veya kocanın babasına geri vermek lâzımdır.
Çünkü bu ne sadaka ne de hediyedir. Hanefî mezhebine göre mehrin azı on dirhem otuz gram gümüş- çoğu için hudut yoktur. Yalnız kocayı sıkıntıya sokacak kadar çok olması doğru değildir. Hazreti Ömer (ra) dörtyüz dirhemden -bir kilo ikiyüz gram gümüş fazla olmasını istemiyordu.