Âdet kanının erken kesilmesi veya tavafını zamanında edâ edebilmesi için âdeti geciktirecek hap veya başka bir ilâç kullanmak câiz midir?
Bayanların özel günlerin’de adet kanaması rahim içi tabakasında oluşan dokuların kan ile vücuttan atılmasıdır. Adet kanaması ortalama 13 yaşından menapoza kadar her kadının yaşadığı doğal bir olaydır. Adet kanamasını kısaca açıkladıktan sonra yukarıdaki soruya gelelim..
İster Hacda olsun, ister Ramazan ayında olsun veya diğer vakitlerde âdet geciktirici ilaç kullanmak caizdir. Lakin bu konuda bazı alimler hoş görmüş bazı alimlerde hoş görmemiştir. Çünkü Âdeti geciktirmek için ilaç kullanmaya cevaz verenler olsa da biz Allah’ın yarattığı fıtrata müdahale edilmemesini tavsiye ediyor ve her ne sebeple olursa olsun âdeti geciktirmek için ilaç kullanmayı doğru bulmuyoruz. Ama zaruri konusu oldumu tabi işler değişir.
Bununla beraber, hac ve umrede Kurban bayramı günlerinde yapılan ziyaret tavafı farzdır ve bir rükündür. Arafatta vakfe, hayız hâlinde yapılabilirse de Kâbe’yi tavaf yapılamamaktadır. Bugünkü şartlarda âdetten çıkmak için orada beklemek de çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla Kâbe’yi tavafa denk gelen âdet günlerini geciktirmekte bir zaruret oluşmaktadır. İşte bu noktada Din İşleri Yüksek Kurulu, böyle bir geciktirme için fetva vermiştir
Tavafını edâ edebilmek için âdet kanının erken kesilmesi veya âdetinin gecikmesi için hap veya başka bir ilâç kullanmakta beis yoktur (el-Fetavâ el-Kübrâ, c. 2, 98).
Yalnız tıbben böyle bir ilâcın zararı sâbit olursa hacc menâsikine halel gelmemekle beraber buna teşebbüs eden bir kadın vebale girer.