Bir kimse karısına “ben falan şey yapsam üç talakla boşsun” dese sonra unutarak veya zorlanarak o işi yaparsa ne lâzım gelir?
Sözlükte “serbest kalmak/serbest bırakmak, bağından kurtulmak/bağını çözmek” anlamındaki talâk kelimesi fıkıh terimi olarak belli lafızlarla nikâh akdinin bozulmasını ifade eder. Türkçe karşılığı boşama ve boşanmadır. Kur’ân-ı Kerîm’in 65. sûresine isim olan talâk ve aynı kökten türeyen kelimeler âyet ve hadislerde çok defa terim anlamıyla geçer (M. F. Abdülbâkī, el-Muʿcem, “ṭlḳ” md.; Wensinck, el-Muʿcem, “ṭlḳ” md.). Başlangıçtan itibaren hadis ve fıkıh kaynaklarında “kitâbü’t-talâk” boşanmayla ilgili konuların ele alındığı önemli bir bölüm oluşturur.
Bir kimse herhangi bir işine veya yakından kendisiyle ilgilenen kimsenin işine zevcesinin boşamasını ta’lik eder, yani bağlar, sonra unutarak veya zorlanarak o işi yaparsa Hanefî mezhebine göre zevcesi boşanır. Fakat Şâfiî mezhebine göre bir şey lâzım gelmez (53). Ama hatırladığı halde yaparsa her iki mezhebe göre de zevcesi boşanır.
Dipnot
(53) Fethü’l-Vehhâb c. 4, s. 35