Beş kişi bir araya gelerek meydana getirdikleri sermaye ortaklar tarafından zarar ve kâr kendilerine ait olmak üzere sırayla kullanılmaktadır, böyle bir muamele caiz midir?
Bu tip bir muamele üç yönden caiz değildir. Birincisi İslâm’ın kabul ettiği şirket çeşitlerinden değildir. Çünkü İslâm’ın kabul ettiği şirket çeşitlerinin tümünde kâr ve zarar ortakların tümüne aittir. Fakat sorudan anlaşıldığına göre kâr ve zarar ortadaki sermayeyi sırayla kullanan beş kişiden birine aittir.
İkincisi, para gibi şeyler “muhayee” dediğimiz sıra usulüyle kullanılamaz, böyle bir kullanım caiz değildir. Çünkü muhayeenin kullanımla telef olmaması gerekir.
Ev, dükkân ve değirmen gibi. Dolayısıyla para gibi kullanmakla telef olup elden çıkan şeylerle muhayee caiz değildir.
Üçüncüsü, bu şekilde ortaklık yapan kimseler birbirlerine menfaat karşılığında ödünç para -karz- vermektedirler. Çünkü beş kişiden her biri sırası gelince sermayenin tümü kendisine verilen için kendi parasını diğer ortaklarına karzen vermektedir. Ancak bu karz gerektiği şekilde değil, bir menfaat karşılığında verilmektedir. Oysa karzın menfaat karşısında verilmesi caiz değildir. Yukarda saydığımız bu sebeplerden dolayı bu tür bir muamele caiz değildir.