İnsan hem iyilik hem de kötülük yapmaya uygun yaratılmıştır. Bu nedenle günahlar, haramlar ve Allah’ın yasakladığı davranışlar konusunda bize ilk hesap soran vicdanımızdır. Allah herkese vicdanlı olmayı nasip eylesin. Bazen bilerek kendimizi kontrol etmeden günaha girebiliyoruz. Bilerek veya bilmiyerek günaha girdiğimizde hemen tövbe etmeliyiz çünkü gidecek başka kapımız yok..
Ayet-i kerime de mealen:
–“Allah, o müminlerin geçmişte yaptıkları en kötü hareketleri bile örtüp bağışlayacak ve yaptıkları amellerin en güzelleriyle mükâfatlar ihsan edecektir.” (Zümer -35)
Rabbimize ne kadar hamd etsek azdır. Hem günahlar örtülüp gösterilmeyecek, hem de en güzel mükâfatlar verilecektir. O hâlde tevbe edip, tevbesinde sadık olan kullardan olmaya çalışmalıyız. Bu konuda Hz Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellem efendimiz bize şöyle bir dua öğretiyor.
Okunuşu: “Allâhümmeğfirlî mâ esrartü ve mâ a’lentü ve mâ ahta’tü ve mâ ‘amettü ve mâ ‘alimtü ve mâ cehiltü.”
Anlamı: “Allah’ım! Gizli olarak işlediğim günahlarımı, açıktan işlediğim günahlarımı, hatâen işlediğim ve bilerek yaptığım günahlarımı, bildiğim ve bilmediğim bütün günahlarımı bağışla.” (Hâkim, De’avât, No: 1880, I, 510; bk. İbn Ebî Şeybe, Dua, 15, No: 29228)