Herhangi bir liderin bir yere gelişi münasebetiyle şerefi için veya sâlih kimselerin kabri için adak olarak kesilen hayvanın eti helâl midir?
İslamın temel kaynağı olan Kur’an-ı Kerim’e göre yenilmesi haram kılınanlar; kesilmeden ölmüş hayvanlar, akıtılmış kan, domuz eti ve Allah’tan başkasının adı anılarak kesilmiş hayvanlardır.
Herhangi bir liderin bir yere gelişi münasebetiyle şerefi için veya velî ve sâlih bir kimsenin kabri için nezr edilmiş bir hayvan kesilirse eti haramdır, yenilmez. Çünkü hayvan Allah namına kesilmemiştir. O gelen zât veya velîye tâzim için kesilmiştir.
İlgili ayetin “Kesilirken üzerine Allah’ın adı anılmayan hayvanları yemeyin” ifadesine, “Allah adına kesilmeyen hayvanın etini yemeyin!” şeklinde de mana verilmektedir.
Nitekim meallerin önemli bir kısmında bu ifadelere yer verilmiştir:
“Allah adına kesilmeyen hayvanın etini yemeyin! Bu, Allah yolundan çıkmaktır, isyandır. Şeytanlar kendi adamlarına sizinle mücadele etmeleri için telkinlerde bulunurlar. Şayet onlara uyarsanız, siz de düpedüz müşrik olur çıkarsınız.”(Enam, 6/121).
Hz. Aişe (r.anha) anlatıyor: Bazı kimseler “Ya Resulellah! Bazı adamalar bize et getiriyorlar. (daha yeni Müslüman oldukları için) Besmele çekip çekmediklerini bilemiyoruz?” dediler. “Siz Allah’ın adını anın ve yeyin.” buyurdu.(Buharî, Zebaih, 21; Ebu Davud, Edahî, 19).