Uykuya dalmak abdesti bozar mı? sorusunu şu şekilde açıklayalım inşaallah. “Uyku, belirli hallerde abdetsi bozar, başka hallerde ise abdesti bozmaz.” Uyku hakkında alimlerden çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Eğer yan tarafa sırt üstü ve sırtınızı birşeye dayarsanız uykuya daldığınız da abdestiniz bozulur. Ama diyelim ki bağdaş kurmuşsunuz bir yere dayanmayarak ve hafif dalıyorsunuz bu abdesti bozmaz. Buna göre kişi bir arabada veya otobüste yolculuk yaptığında abdestli olarak bindiği uçak veya herhangi bir taşıt arabasına koltuğuna oturarak sırtını koltuğa dayarak uyuduğunda abdesti bozulur.
Fakihler uykunun abdest bozucu olduğu konusunda farklı görüşlere sahiptir. Ağır uykunun veya kısa sürmeyen bir uyumanın abdesti bozduğunun delili, Hz. Ali (r.a.)’nin rivayet ettiği Peygamber (a.s.m)’in,
“Göz makatın bağıdır. Bu bakımdan uyuyan bir kimse abdest alsın.”
hadisi ile Hz. Muâviye tarafından rivayet edilen,
“Göz makatın bağıdır. Gözler uyuduğu vakit bu bağ çözülmüş olur.”
şeklindeki hadislerdir. Her iki hadis-i şerif de uyku sebebiyle abdestin bozulacağına ihtimal teşkil ettiğinin delilidir.
Abdesti bozan, uyku ile beraber oluşan bedenden gaz çıkma riskidir. Çünkü gaz çıkması abdest bozucudur. Buna göre şöyle bir değerlendirme yapabiliriz.
a- Yatarak yani kalçanın, gaz kaçırmasını rahatlatacak şekilde uyumak her durumda abdesti bozar. Bunda bir ihtilaf yoktur.
b- Bir sandalyede kalça yere yerleşmiş olarak uyumak, gaz çıkmasını engellediği için abdesti bozmaz.
c- Uyumak ile esneyecek şekilde kestirmek aynı değildir. Bir kişi, etrafında konuşulanları anlıyorsa, gözü kapalı olsa bile uyku durumunda değildir. Buna göre de, kestirmek abdesti bozmaz. Netice olarak bu ilkelerden şunu anlayabiliriz: Kalçadan gaz çıkması ihtimali abdesti bozucu bir durumdur. Uykunun abdesti bozması da buna bağlı olarak gündeme gelmektedir.