Borçktan kurtulma veya borç ödeme duası ile Yüce Allah’tan yardım dilemek. Bildiğiniz gibi borçlanma, ya karz-ı hasen dediğimiz ödünç para veya mal alışverişinden kaynaklanan işlemle gerçekleşir. İnsanların birbirleriyle yardımlaşma yollarından biri de borç alıp vermedir. Borç verme İslâm’da sevaptır. Dinimiz bunu teşvik etmiştir. Hatta bazı durumlarda sadaka vermekten de sevaptır.
Cenâb-ı Hakk şöyle buyurur: “Eğer Allah’a içten gelen istekle ödünç verirseniz, Allah onu sizin için kat kat artırır ve sizi bağışlar. “ (et-Teğâbun, 64/17). Peygamber Efendimiz (s.a.s.) de bir sadakaya on misli sevap verileceğini, borç vermeye ise onsekiz misli sevap verileceğini bildirmiştir (et-Tergîb ve’t-Terhîb, II, 40).
Her kim şu duâyı namazlardan sonra, özellikle Cuma namazından sonra okunursa, Allahü Teâlâ onu her türlü kötülükten muhafaza eder. Düşmanlarına karşı muzaffer kılar, ona ummadığı yerlerden rızıklar verir, geçimini kolaylaştırır. Borcu dağlar kadar büyük ve kabarık olsa dahî, Allahü Teâlâ’nın lutfu, keremi ve inâyeti ile öder
TÜRKÇE OKUNUŞU : “Yâ Allah, yâ Vâhid, yâ Mûcid, yâ Cevâd, yâ Bâsit, yâ Kerîm, yâ Vehhâb, yâ ze’t-Tavl, yâ Ganî, yâ Mugnî, yâ Fettâh, yâ Rezzâk, yâ Alîm, yâ Hayy, yâ Kayyûm, yâ Rahmân, yâ Rahim, yâ Bedîassemâvâti vel-ard, yâ ze’l-celâli vel ikrâm… Yâ Hannân, yâ Mennân infehnî minke bi nafhati hayrin tugnînî bihâ ammen sivâk… in testeftihû fekâd câekümü’l-feth… İnnâ fetehnâ leke fethan mübînâ… Nasrun minellahi ve fethun karîb…
Allahümme yâ Ganî, yâ Hamîd, yâ Mubdi’, yâ Muîd, yâ Vedûd, yâ ze’l-arşil Mecîd, yâ Fe’âlen limâ yürîd, ikfini bihelâlike an harâmike ve agninî bi fadlike ammen sivâke vahfaznî bimâ hafîzte bihizzikr… Vensurnî bimâ nasarte bihirrusül… inneke alâ külli şey’in kadir…”
Ayrıca, bir kimse bir derde veya borca giriftâr olursa, “Allahümme innî eûzü bike minel hemmi vel hüzni ve eûzü bike minel aczi vel keseli ve eûzü bike minel buhli vel cübni ve eûzü bike min galebetiddey-ni ve kahrirri-câl” duası okusun..
Peygamber Efendimiz ayrıca borç ödeme kolaylığı için şu duamn okunmasını tavsiye etmişlerdir: Kulillâ-hümme mâlikel mülki tü’til- mülke men teşâü ve ten-zi’ul mülke mimmen teşâü ve tü’ızzü men teşâü ve tüzillü men teşâü biyedikel hayrü inneke alâ külli şey’in kadîr, rahmâned- dünyâ vel Âhireti ve rahîmehümâ tü’tîhâ men teşe’ü ve temne’u minhümâ men teşâü ir hamnî rahmeten tügnînî bihâ ammen sivâke.