Abdestin şartlarından birisi de, suyun abdest azalarının tenine ulaşmasıdır. Eğer ten ile suyun arasına yağ, boya, mum veya yapışkan gibi bir madde girerse, abdest geçerli olmaz. Tabi bazı durumlar hariç. Bir çok müslüman kardeşlerimiz boya yapmakla geçimini sağlamak rızkını kazanmak zorunda. Bu sebeple bo yapan kişi namaz için abdest aldığında elinden geldikçe boyaları silmeye çalışır ama silinmedi taktirde abdeste zarar vermez. Abdestini alıp namazını kılabilir. Konuyu toparlamak gerekirse; Bunlar mesleğin getirdiği mecburiyetler olup abdeste zarar vermez.
Tabi şunuda söylemek gerekir; Bayanlar tırnaklarına oje sürüp ve abdest aldığında tırnaktaki ojeyi silmeleri lazımdır. Çünkü kadınlarda tırnaklara oje sürmeleri zorunlu kılacak bir şey yok.
Deri üzerinde bir tabaka meydana getirmeyen kına, boya ve benzeri maddeler abdeste engel değildir. Çoğu kez hamur yoğuran ev kadınları ya da fırıncıların ellerine yapışıp kuruyan hamur az bir şeyse ve hemen ıslanıp kaldırılması mümkün değilse, onlar hakkında bu vaziyette aldıkları abdest caizdir denilmiştir.
Tırnak altlarına girip kuruyan hamur ve benzeri maddelerin de temizlenip altına suyun nüfuz etmesini sağlamak gerekir.
Ancak tarla, bahçe ve benzeri iş yerlerinde çalışıp, tırnak altlarını devamlı surette temiz tutmaları mümkün olmayanlar hakkında fetva verilmiştir. Yani onlar o vaziyette abdest alıp, namaz kılabilirler.
Ayrıca gusül abdesti vücudun da herhangi bir boya varsa bunu silmeleri yıkamaları gerekir. Çünkü gusül abdesti deri ıslanması lazım.