Ramadan günü veya nafile oruç tutarken damla kullanılmasının orucu bozub bozmayacağı konusunda bir çoğumuz merak edip araştırıyoruz. Oruç ibadeti çok hassas bir ibadet olduğu için daha dikkatli olmak lazım. Ramazan ayının yaklaşmasıyla başta oruç olmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kuruluna gelen sorulardan biride buruna verilen ilaç tedavisi oldu. Peki Oruçluyken burun damlası kullanmak caizmidir? veya oruçlu iken burun damlası kullanılır mı? Buruna akıtılan ilaç, kulağa damlatılan yağ gibi ilaçlar orucu bozar, ve kazası gerekir. Yani eğer Ramazan ayında bunu yapmışsa Ramazan sonrası kazasını tutması lazım. Ayrıca ağızdaki veya burundaki kanı yutmakta orucu bozuyor.
Burun damlası gibi ilaçların kullanılması mevzuunda da, çok katî bir zaruret hali yoksa, Ebu Hanife’nin içtihadına göre orucu bozduğunun dikkate alınarak oruç tutulması daha doğru olacaktır. İhtiyata uygun olan bu tür tedavileri gece yapmaktır.
Tedavî amacıyla burna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0,06 cm3 tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, yani boğazdan mideye gitme ihtimali yüksek olduğu için oruç bozulmaktadır. İlacın tadını boğazında hisseden kimse ihtiyaten ve ihtilaftan kurtulmak için kaza ederse bunda bir sakınca yoktur.
Burun damlası, mideye veya boğaza ulaştığı zaman orucu bozar. Çünkü Peygamber (Sallallahu aleyhi vesellem) Lekit bin Sabre (r.anh) hadisinde şöyle buyurdu:
“Oruçlu olmadıkça abdestte burnuna su verirken mubalağa et.” (Ebu Dâvud, Tahâret 55, (142, 143, 144); Tirmizi, Tahâret 30, (3 8); Nesâi, Tahâret 71, 92, (1, 66, 79)
Oruçlunun midesine veya boğazına gidecek bir şeyi burnuna damlatmasıcaiz değildir. Buruna damlatılan şey buralara gitmezse oruç bozulmaz.
Göz ve Burun Damlası ile ilgili vermiş olduğumuz Nihat Hatipoglu hocamızın videonu izliyerekte cevabını alabilirsiniz.