Caminin avlusunda veya kapısının önünde kitap, takke, teşbih ve benzeri şeyleri satmak caiz midir? Günümüzde bir çok cami önünde ticaret yapılmaktadır. Özellikle cuma günü namazdan sonra bir çok vatandaşımız farklı farklı değişik şeyler cami önünde satarak geçimini sağlayan bir çok kişi olduğunu biliyoruz. Cami önlerinde ticaret yapmayı yasaklayan bir ayet veya hadis yoktur. Fakat Peygamberimizin cami içinde alışveriş yapmayı yasakladığı rivayet edilmiştir. (Bkz: Tirmizi, Büyû, 77)
Yalnız caminin avlusunda veya kapısının önünde kitap, takke ve teşbih gibi şeyleri alıp satmak cemaatin yolunu daraltıp onlara zarar verirse caiz değildir.
Cuma Vakti İkinci Ezandan Sonra Satış Yapmak
Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:
“Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağrıldığı (ezan okunduğu) zaman hemen Allah’ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır.” Cuma 9
Bazı satıcılar, ikinci ezandan sonra dükkânlarında veya cami önlerinde satışa devam ederler. Misvak dahi olsa onlardan bir şey satın alanlar da günaha ortak olurlar. Bu alış veriş tercih olan görüşe göre batıl bir alış veriştir.
Bazı lokanta, fırın ve fabrika sahipleri de Cuma namazı vaktinde işçilerini çalışmaya zorlar. Onlar görünürde kazançlarını artırsalar bile gerçekte ancak zararlarını artırmaktadır. İşçinin ise Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in sözü gereğince çalışmaması gerekir:
“Yaratıcıya (Allah’a) isyan olan bir işte kula itaat edilmez.”
Buhari, Müslim, Ahmed Müsned 1/129